Președintele a fost întrebat despre dozele de vaccin anti-COVID pe care Ministerul Finanțelor le-a plătit deja în avans și despre câte doze este vorba.

Klaus Iohannis a precizat că deocamdată nu a fost agreat un vaccin la nivel european și cel mai probabil acesta va ajunge în România la începutul anului viitor.

„Nu există încă nici un vaccin agreat la nivel european. Când va fi agreat, va fi livrat în condițiile stabilite prin contractul cu UE. Împărțirea numărului de doze se face proporțional cu populația din fiecare țară. Dar la noi e foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Nu va exista un lockdown ci doar carantină locală

În cadrul conferinței de presă preşedintele Klaus Iohannis a declarat că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a evoluţiei infecţiilor cu noul coronavirus, în contextul carantinării zonale.

„Am analizat cu precădere măsurile privind carantina zonală şi în acest sens am solicitat INSP o analiză privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantinate. Datele furnizate relevă, în primul rând, că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a evoluţiei infecţiilor, acest lucru se reflectă în numărul cazurilor săptămânale, cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a gradului de pozitivare”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, șeful statului a prezentat o analiză a situaţiei privind evoluţia epidemiei în oraşele carantinate și a arătat că s-a ajuns pe un palier şi tendinţa este de scădere.

„Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi că populaţia a respectat aceste măsuri, ceea ce ne oferă motive de optimism. Este un început. Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare”, a precizat Iohannis.

Potrivit acestuia, carantinarea zonală va fi impusă acolo unde situaţia o va impune.