„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 25 noiembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 la care vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, a fost mesajul transmis miercuri de către Administraţia Prezidenţială.

Ce a declarat Klaus Iohannis după şedinţă?

„Am avut o ședință cu premierul Ludovic Orban, ministrul Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat. Am analizat măsurile privind carantină zonală. Am solicitat INSP o analiză privind evoluția epidemiei în orașele și municipiile carantinate.

Începând cu 20 noiembrie, la nivel național se observă o tendința de scădere a infecțiilor cu SARS-CoV-2. Acest se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât în media zilnică și în rata de pozitivare. Se vede foarte clar cum, de câteva zile încoace, am ajuns pe un palier și tendința este de scădere.

Măsurile luate de autorități au fost corecte, iar populația a respectat măsurile și avem motive de optimism.

Este însă doar începutul. Nu am învins virusul! Măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.

De ce este nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult, se impun măsuri suplimentare. Carantinarea zonală reduce mobilitatea.

Pentru a fi mai eficienți și pentru a putea controla epidemia, pe baza acestora date INSP a actualizat procedura de analizare a riscului de răspândire a virusului, în vederea impunerii măsurii carantinarii zonale, dar și de ridicare a acesteia.

În acest context, vreau să fie foarte clar. Nu există nicio intenție să promovez instituirea unei carantine la nivel național după alegerile parlamentare, un așa-numit „lockdown”. Repet aceste lucruri, fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule, care se promovează cu știri de tip senzațional. Lockdown-ul nu se întâmplă!

Vom continua să luăm măsuri zonale în localitățile în care se impune, unde avem o creștere zonală a numărului de cazuri.

Din păcate, mortalitatea și gradul de ocupare a secțiilor de Terapie Intensivă sunt încă multe prea ridicate. Prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală care necesită internare prelungită în spital. Medicii depun eforturi uriașe, aproape supra-omenești pentru a salva vieți.

Vreau să mă refer și la un alt subiect: celebrarea Zilei Naționale. În acest an, vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri făcând noi înşine sacrificiul de a renunţa la manifestările tradiționale. Vom fi împreună în spirit, ca o națiune unită și puternică. Am decis că ceremonia care avea loc în mod tradiţional la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitați ambasadori străini, medici și personal medical. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și fără participarea publicului larg.

Experții recomandă renunțarea la orice fel de întâlniri și reuniuni publice sau private. Sunt recomandări pe care va îndemn să le respectăm inclusiv de 1 Decembrie”, a declarat. miercuri, Klaus Iohannis.