„Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației. Achiziția vaccinului anti-COVID este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță.

Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme. Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”, a transmis Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat se va vaccina imediat ce îi vine rândul

Șeful DSU a subliniat că se va vaccina imediat ce îi vine rândul deoarece nu știe „ care este durata impactului acestui virus asupra organismului”.

„În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție”, a adăugat Raed Arafat.

De asemeneam, acesta a fost întrebat cum funcționează vaccinul anti-COVID. Conform celor spuse de șeful DSU, pentru a întrerupe rata de răspândire e nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată.

Acesta a subliniat că va exista, cel mai probabil, o perioadă în care se va merge în paralel cu măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Revenirea la o viață normală se va face mai rapid dacă oamenii vor accepta să se vaccineze, a declarat Raed Arafat, amintind că vaccinarea nu este obligatorie.

„După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume.

Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a conchis șeful DSU.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim