Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a comentat situaţia epidemiologică întâlnită în prezent în Bucureşti şi spune că măsurile luate de autorităţi încep să aibă efect. Creşterea exponenţială care se înregistrat acum două-trei săptămâni a încetat, deşi nu putem încă spune că am scăpat de ce era mai rău, afirmă Arafat.

“În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă efect”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a reamintit că autorităţile analizează după un interval de 30 de zile dacă restricţiile impuse au efectul scontat.

“Dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”, a precizat Arafat.

Incidența cazurilor noi de infectări la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, din București a crescut ușor, duminică, la un indice de 6,13. Capitala a înregistrat 1222 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore.

Ce spune Raed Arafat despre intrarea Bucureştiului în carantină?

Cât despre măsura carantinării întregii Capitale, secretarul de stat Raed Arafat a reamintit că nu este o decizie impusă de la centru, ci o astfel de măsura, dacă va fi nevoie, va fi luată de către autorităţile locale, scrie digi24.ro.

„Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite. Mai multe localități au decis să intre în carantină prin decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control, să mai aștepte impunerea stării de carantină.

Nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”, a mai declarat Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea