Conform celor spuse de către dr. Cătălin Apostolescu, șef de secție la Institutul „Matei Balș”, actualele restricții anti-COVID nu sunt suficiente.

Medicul spune că este nevoie de o înăsprire a măsurilor de restricţie

„E clar, este nevoie de o înăsprire a măsurilor de restricţie, dar să fie făcute cu cap, în aşa fel încât ţara să nu se prăbuşească economic.

Camera de gardă deja a fost transformată în secţie. Pacienţii staţionează mult timp în camera de gardă până se eliberează un loc în spital şi ca să nu se piardă timpul, se începe tratamentul încă de acolo.

Deci, pe lângă faptul că secţiile de Terapie intensivă sunt pline şi medicii ATI sunt la limita puterilor. Restul personalului medical depune efort deosebit pentru a îngriji un număr mare de pacienţi. La Institutul Matei Balş, o serie de pacienţi cu necesar foarte mare de oxigen sunt îngrijiţi pe secţiile obişnuite, tocmai pentru că nu mai există paturi la terapie intensivă”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu pentru Antena 3.

Cât ne costă vaccinurile anti-COVID

O sumă de 10 miliarde de dolari ar putea fi pusă în joc pentru sutele de milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de Pfizer-BioNTech și CureVac. Banii ar urma să fie plătiți de Uniunea Europeană iar dezvăluirea a fost făcută pentru Reuters un oficial al UE implicat în discuții.

Potrivit acestui oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, blocul comunitar a acceptat să plătească 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer şi compania germană BioNTech. Aceasta ar însemna un preţ total de până la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze, preţ care ar urma să crească la 4,65 miliarde euro dacă ar fi achiziţionate alte 100 milioane de doze de vaccin, a adăugat oficialul, citat de Agerpres.

Noile informații legate de preţ confirmă faptul că Uniunea Europeană va plăti mai puţin decât SUA pentru fiecare doză de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer. Potrivit sursei citate, acordul convenit include şi o asigurare că ţările UE vor primi despăgubiri dacă producătorul farmaceutic american va direcţiona dozele de vaccin către SUA.

Separat, Uniunea Europeană a acceptat să plătească 10 euro pentru fiecare din cele 225 de milioane de doze iniţiale de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de CureVac, ceea ce înseamnă un discount faţă de preţul de 12 euro pe care compania l-a stabilit iniţial. Recent blocul comunitar a ajuns la un acord cu CureVac pentru a-şi asigura până la 405 milioane doze de vaccin, dintre care 180 de milioane sunt opţionale.

Oficialul european a mai spus că firma CureVac să angajat să înceapă să livreze vaccinul începând de la finele lunii martie 2021. Deocamdată nu este clar dacă cele 180 de milioane de doze opţionale vor costa 10 sau 12 euro pentru fiecare doză. Dacă ar costa 10 euro pentru fiecare doză, blocul comunitar ar urma să plătească 4,05 miliarde de euro pentru toate cele 405 milioane de doze.

Un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană a refuzat să facă comentarii cu privire la termenii şi preţurile incluse în contractele de furnizare de vaccinuri pentru că sunt confidenţiale.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.