Vestea momentului pentru toată Europa. Ursula Von der Leyen a anunțat că UE va ridica treptat restricţiile pentru noul coronavirus, pentru a evita un nou val de infecţii. „Comisia Europeană va propune ridicarea treptată şi coordonată a restricţiilor pentru noul coronavirus în cele 27 de state membre, pentru a evita un nou val al pandemiei„, a declarat, joi, şefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

Ea a susținut că vor fi continuate eforturile de a-i informa pe cetăţeni în privinţa vaccinării. Şefa Comisiei Europene a adăugat că Executivul Uniunii va extinde discuţiile cu companiile Moderna şi Novovax pentru achiziţia de vaccinuri împotriva noului coronavirus.

UE ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer / BioNTech la mijlocul lunii decembrie, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit unde cele 27 ţări au discutat despre o coordonare a măsurile de combatere a pandemiei. Totul depinde, însă, de rezultatele evaluării pe care Agenţia Europeană a Medicamentelor o va face celor două vaccinuri anti-COVID, notează Le Figaro, informează Mediafax.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este „în discuţii zilnice cu FDA (organismul similar din Statele Unite) pentru a sincroniza evaluările vaccinurilor anti-Covid”, a spus Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.

„Dacă toate procedurile merg fără probleme, EMA ar putea autoriza punerea pe piaţă a vaccinurilor Pfizer / BioNTech şi Moderna din a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020,” a mai declarat aceasta. Întrebată despre posibila utilizare în UE a vaccinului dezvoltat în Rusia, Ursula von der Leyen a fost foarte precaută: „Orice vaccin trebuie supus procedurii de autorizare a EMA, cu transparenţă completă.”

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte pentru precomanda posibilelor vaccinuri: cu AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer / BioNTech şi CureVac. După un memorandum de înţelegere încheiat în august cu firma americană Moderna, „continuăm discuţiile şi suntem în discuţii şi cu Novavax,” a adăugat Ursula von der Leyen.