„Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări, însă până acum noi am făcut față acestor provocări și împreună cu dumneavoastră, toți din județe, intenționez să facem față și în continuare acestor provocări.

Pe parcursul pandemiei am observat cu toții că este evident cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun, pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toți, deci și pentru dumneavoastră, este sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin în principal din două zone: prima zonă este zona de protecție și vorbim aici de măsuri care au fost luate, din fericire, de câtva timp de Guvernul Orban, este vorba de portul măștii, distanțare, igienă.

Pe de cealaltă parte, al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv, pentru a reduce mobilitatea populației, asta înseamnă că reducem practic posibilitățile de contact între persoanele infectate și persoanele sănătoase.

Deja putem să observăm că măsurile luate de guvern acum câteva săptămâni, măsuri care la momentul respectiv au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau primele rezultate. Cu siguranță că ați observat că acum trei-patru săptămâni, numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult și acum suntem, iată, deja, cred că în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000”, a transmis Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.

Măsurile trebuie respectate

Președintele a subliniat că pandemia nu a fost încă îngrădită, dar există primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni au dat rezultate.

„Nu putem să spunem, din păcate, încă, că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate. Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente.

Nu au fost suficiente fiindcă vedem, la terapie intensivă numărul de persoane crește. Din nefericire, și asta este marea tragedie, în fiecare zi vedem că avem un număr important de decese, prea mulți, mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive.

Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu guvernul, am decis să dăm posibilitatea autorităților locale să ia decizii în funcție de evoluția acolo, în plan local. Această abordare a funcționat rezonabil și s-a putut reacționa în funcție de evoluția pandemiei în fiecare județ, în fiecare localitate. Ştim cu toții că evoluția pandemiei este diferită în localități diferite, în județe diferite. Acolo unde au fost multe cazuri noi sau luat măsuri mai dure.

Avem chiar în aceste zile localități chiar mari, municipii, care au fost trecute în regim de carantină fiindcă altă măsură nu a mai dat rezultate suficiente. Însă, ca să revin, noul set de măsuri luate în plan național sunt bine gândite, sunt măsurile corecte și sunt măsuri de la care așteptăm rezultate peste două, maximum trei săptămâni. Deci, încă o dată, avem primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii după primul set de măsuri luate de guvern. Acum s-a luat al doilea set, s-a impus al doilea set de măsuri fiindcă numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.

Aceste măsuri care au fost stabilite și sunt în vigoare de la începutul acestei săptămâni sunt măsuri care trebuie implementate ferm, corect, clar și explicate. Mă aștept de la dvs, cei din prefectură, cei din poliție, jandarmerie, să fiți foarte fermi, să fiți foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de niște măsuri politice ca să arătăm că știm ce vrem să facem, aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică și în joc, în joc este viața multor români. Așadar, fermitate, claritate până când toată lumea înțelege că aceste măsuri trebuie respectate”, a subliniat Iohannis.