Lideul USR, Dan Barna, actual deputat de Sibiu, și candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie din partea USR, a lansat, miercuri seară, în emisiunea lui Ionuț Cristache de la TVR, România9,  că autorităţile locale din Sibiu dau dovadă de incompetenţă şi ”rostogolesc” decizia carantinării oraşului, deşi municipiul a depăşit rata de infectare de 11 cazuri la mia de locuitori. Barna descrie situaţia ca fiind ”tragică” şi consideră că poate degenera dacă nu se iau măsuri ferme.

Acuzații dure aduse de Barna

”Este o situaţie deja tragică la Sibiu, este efectul, din păcate dureros, al neasumării unor decizii şi al răstogolorii unor decizii care trebuiau luate mai demult. Suntem cumva la Sibiu mereu cu un pas în urma pandemiei şi lucru acesta se vede în cifrele care cresc şi care duce Sibiul pe un ruşinos prim loc la ceea ce înseamnă răspândirea acestei epidemii. Este o problemă majoră”.

Barna consideră că autorităţile locale nu îndrăznesc să ia măsurile necesare.

”Este o perspectivă reală de a carantina oraşul. (…) Dacă nu sunt luate măsuri ferme, lururile vor degenera. (…) Este o situaţie tragică, sunt revoltat şi sunt solidar cu oamenii din Sibiu care aşteaptă nişte decizii, dar nu sunt luate şi sunt rostogolite şi mutate de colo-colo, poate cineva şi le asumă. Asta este situaţia de fond. Nimeni nu îndrăzneşte să ia decizia necesară şi firească pentru oraşul nostru”, a mai declarat Barna.

Iohannis și Turcan, vizați direct

”Posibil să existe o teamă de asumare, de fapt vorbim de incompetenţă. (…) Cifrele arată că ar fi trebuit să se facă carantinare, mă aştept ca mâine dimineaţă să se ia decizia asta. Carantina nu e o chestie de ruşine, e o chestiune de reacție şi de apărare a societăţii”, a mai explicat Barna.

Răspunzând unei întrebări, Barna a precizat că amânarea deciziei de către autorităţile de la Sibiu denotă ”teamă de conducerea centrală a ţării”, având în vedere că vicepremierul Raluca Turcan este deputat de Sibiu, dar şi că preşedintele Klaus Iohannis este din Sibiu.

DSP Sibiu a realizat o analiză de risc şi a trimis-o Centrului Naţional de Sănătate Publică pentru avizare. În propunerea DSP Sibiu se vorbeşte despre carantinarea municipiului Sibiu, a comunei Şelimbăr, lipită practic de municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi a oraşelor Tălmaciu şi Cisnădie.

CJSU Sibiu s-a reunit, miercuri seară, dar nu a adoptat propunerea de carantinare a municipiului, autorităţile sanitare precizând că aşteaptă un răspuns de la Bucureşti. Municipiul Sibiu are, miercuri, o incidenţă cumulată de 11,18 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

FOTO: Inquam Photos