Așadar, potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 noiembrie a.c., următoarele decrete:

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, post-mortem, domnului colonel Popa Daniel-Gheorghe din Ministerul Afacerilor Interne;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător militar a domnului colonel Radu Stancu, vicepreședinte al Curții Militare de Apel București – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Alba a doamnei Georgeta Bișu-Predan – pensionare.

Marți, președintele a semnat alte decrete

  • Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului general de brigadă – cu o stea Petrache Tudorică din Ministerul Apărării Naţionale.
  •  Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, la trecerea în rezervă, domnului colonel Mocanu Leonard din Ministerul Apărării Naţionale.
  •  Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Constanţa a doamnei Mariana Bădulescu, pensionare.
  • Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a doamnei Silvia Tarna – pensionare.

A fost adoptată și OUG 148/2020

Pe de altă parte, tot azi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019 şi care au fost afectaţi de secetă.

Potrivit legii, beneficiarii prevăzuţi la art. 4 alin. (1) din ordonanţă sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat dacă deţin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iulie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare prevăzut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate.

Articolul 4 alin. (1) din OUG nr 148/2020 prevede că beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, şi au depus cerere unică de plată 2020, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016; b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepţia grupurilor de producători.