Klaus Iohannis s-a adresat liderilor lumii! Preşedintele României a transmis un mesaj de forţă cu ocazia summitului organizat de Joe Biden.

Klaus Iohannis: Este de datoria noastră să susținem valorile și principiile democratice pe care le prețuim cu toții

Joi, 9 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul Summitului Democraţiei, organizat de către preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

România este gata să susţină valorile şi principiile democratice pe care le preţuim cu toţii, dar şi să prevină şi să combată toate fenomele negative care subminează încrederea democratică, a subliniat Klaus Iohannis în mesajul său.

“Coordonarea la nivel global este vitală”

“Sunt onorat să particip la acest Summit dedicat Democrației. Îi mulțumesc Președintelui Biden pentru punerea la dispoziție a unei platforme atât de importante.

Îmbrățișăm pe deplin conceptul și scopul Summitului, întrucât este de datoria noastră să susținem valorile și principiile democratice pe care le prețuim cu toții. De asemenea, coordonarea la nivel global este vitală.

România este hotărâtă să prevină și să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică, contribuind astfel la construirea rezilienței democratice.

Rezultatele Președinției noastre a Comunității Democrațiilor pentru perioada 2019-2022 reflectă în mod elocvent hotărârea noastră de a juca un rol activ în acest sens”, a transmis, joi, şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

 

România se angajează să combată activ aceste probleme ce afectează multe dintre ţările lumii

Preşedintele Klaus Iohannis a mai vorbit, în mesajul său, şi despre siguranţa şi securitatea comunităţilor, persoanelor şi instituţiilor, care trebuie să fie protejate împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Mai mult, România îşi ia un angajament în ceea ce priveşte sprijinirea participării politice şi a împuternicirii femeilor.

Acestea nu sunt însă singurele preocupări pentru viitor, subliniază Klaus Iohannis. Subiecte precum traficul de ființe umane, corupţia, sănătatea sau mediul trebuie să fie în fiecare clipă pe agenda autorităţilor.

“În ceea ce privește progresul în domeniul drepturilor omului, o componentă esențială o constituie asigurarea siguranței și securității comunităților, persoanelor și instituțiilor împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Ne angajăm să dedicăm resurse și programe de pregătire, dar și să dezvoltăm cele mai bune practici în vederea investigării și urmăririi penale corespunzătoare în justiție a infracțiunilor motivate de ură.

Sprijinirea participării politice și a împuternicirii femeilor reprezintă un angajament pe care România și-l asumă, atât la nivel național, cât și în plan extern. Primul Plan național de acțiune al țării noastre, însoțit de o campanie națională de conștientizare, va conține o serie de măsuri privind piața muncii, educația, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, adoptarea deciziilor și integrarea problematicii de gen.

“Sisteme mai puternice bazate pe drepturile omului. Democrația oferă cel mai bun climat în acest scop”

O altă prioritate pentru România o constituie prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, un obiectiv care este imposibil de atins în izolare; ca atare, România se angajează să coopereze cu toți actorii interni interesați, inclusiv societatea civilă.

De asemenea, vreau să subliniez că implementarea măsurilor de întărire a capacității instituționale în lupta împotriva corupției este esențială pentru România, nu doar la nivel național, dar și în plan extern. Domenii strategice precum sănătatea și mediul reprezintă preocupări majore pentru generațiile viitoare.

Permiteți-mi să închei subliniind că a sosit momentul să ne coordonăm mai bine pentru a construi sisteme mai puternice bazate pe drepturile omului. Iar democrația oferă cel mai bun climat în acest scop”, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.