Analistul Radu Tudor consideră că discuția de joi dintre președintele României, Klaus Iohannis și președintele Statelor Unite, Joe Biden este importantă pentru țara noastră, în contextul tensiunilor din regiune dintre Rusia și Ucraina.

Casa Albă a anunţat miercuri că preşedintele american, Joe Biden, va avea, joi, consultări cu nouă ţări est-europene membre ale NATO, printre care şi România, în privinţa summitului cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi temerilor unei invazii a Ucrainei.

Joe Biden va avea o discuţie telefonică cu „liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică”, potrivit unui comunicat.

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Acest apel va avea loc după o conversaţie telefonică programată cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută ajutorul Statelor Unite pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia.

Dialogul Iohannis – Biden, benefic pentru România

Întrevederea va fi printr-o videoconferință și are loc după discuțiile extrem de tensionate pe care liderul de la Casa Albă le-a avut cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin și în contextul îngrijorărilor tot mai mari că Rusia s-ar pregăti să invadeze Ucraina.

„Este cea mai bună veste pe care o putea primi România prin faptul că este consultată de președintele Statelor Unite ale Americii, în legătură cu posibila agresiune a Rusiei asupra Ucrainei. Aici, pe flancul de est al NATO, România joacă un rol esențial.

Suntem în prima linie în fața acestei amenințări și dacă, Doamne ferește, Moscova decide să invadeze Ucraina, cred că expunerea noastră geografică aduce un element în plus de pericol.

Președintele Biden a și subliniat că în cazul în care se va întâmpla această nedorită mișcare din partea Rusiei, va întări prezența militară americană în Europa de Est. Și suntem convinși că printre statele care vor fi întărite în cadrul alianței noastre se află și România, iar dialogul cu președintele Klaus Iohannis va viza exact aceste subiecte”, a declarat Radu Tudor la Antena 3.