Ziua de duminică, 21 noiembrie, este etichetată în calendarul ortodox drept o sărbătoare importantă pentru comunitatea creștină. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului, iar persoanele care postesc pot mânca pește. Aceasta aminteşte de momentul când Fecioara Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

Sărbătoarea Luminii, aducătoare de noroc

Duminica aceasta nu este o simplă zi marcată cu cruce roșie. Intrarea în Biserică a Sfintei Maria este o sărbătoare a Luminii. Această zi este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia, Ovidenia sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, fiind unul din Praznicele Împărătești. Întrucât este o sărbătoare a Luminii, credințioșii trebuie să aprindă lumânări pentru cunoscuții decedați, dar și pentru copiii care au murit înainte de trece prin taina sfântă a botezului.

Ba mai mult, potrivit tradiției populare, duminică toate cerurile se deschid, iar rugăciunile ne vor fi ascultate.

Pentru 21 noiembrie, adică azi, sunt interzise următoarele lucruri

Nu avem voie să facem treburi casnice, precum spălatul hainelor murdare.

O altă interdicție ne avertizează să evităm tensiuniile cu persoanele cunoscute. Orice fel de dispute trebuie evitată în această zi.

Este recomandat să ducem la biserică bucate de post și preparate din pește pentru a fi sfințite, care urmează să fie împărțite copiilor și oamenilor nevoiași.

Trebuie menționat că se fac pomeniri la biserică pentru cei care au murit în condiții suspecte, precum cei înecați sau fără lumânare. Se împart și pachete în memoria acestora, ce trebuie să conțină pește, fructe și lumânări. Lumânarea albă este oferită în numele răposaților care au decedat fără lumină.

Alte sărbători cu cruce roșie și cruce neagră, noiembrie 2021

Cruce roșie

Pe data de 30 noiembrie, marți, îl sărbătorim pe Sfântului Apostol Andrei. Atenție! Tradiţia populară ne avertizează că, pe 30 noiembrie, se deschid porţile Iadului, iar spiritul rău iese pentru a bântui lumea. În această zi este bine să mâncăm usturoi pentru a ne feri de moroi.

Cruce neagră

9 noiembrie Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer;
11 noiembrie Sfântul Mina;
12 noiembrie Sfântul Atanasie Todoran;
13 noiembrie Sfântul Ioan Gură de Aur;
15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ, Începutul Postului Naşterii Domnului;
20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;
23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
25 noiembrie Sfânta Muceniţă Ecaterina.