În penultima lună din an, comunitatea creștin ortodoxă din România sărbătorește mai mulți sfinți importanți și, totodată, se pregătește pentru începerea postului Crăciunului. În această perioadă a anului, potrivit tradiției creștine, se deschid cerurile, iar toate rugăciunile noastre sunt ascultate.

Când începe postul Crăciunului

În acest an, postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie. Pe 15 noiembrie, mai exact, este începutul postului Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Acest post se va întinde pe o perioadă de șase săptămâni, însă va avea mai multe zile de dezlegare la peşte.

Sărbători cu cruce roșie, noiembrie 2021

În această lună, calendarul ortodox informează despre trei praznice mari înseamnate cu cruce roșie. Astfel că zilele de 8, 21 și 30 noiembrie sunt sărbători cu cruce roșie.

Pe data de 8 noiembrie, luni, avem Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri. Aceștia veghează asupra oamenilor de la naştere până la moarte şi sunt călăuze sufletelor în drumul adormiților spre Rai. În această zi, alături de ei sunt sărbătorite toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Pe data de 21 noiembrie, duminică, avem Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Această zi este considerată o sărbătoare a luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Credința creștină spune că, pe 21 noiembrie, cerurile se deschid și ne putem ruga pentru împlinirea celor mai mari dorințe.

Pe data de 30 noiembrie, marți, îl sărbătorim pe Sfântului Apostol Andrei. Atenție! Tradiţia populară ne avertizează că, pe 30 noiembrie, se deschid porţile Iadului, iar spiritul rău iese pentru a bântui lumea. Potrivit tradiției, în această zi este bine să mâncăm usturoi pentru a ne feri de moroi.

Sărbători cu cruce neagră, noiembrie 2021

9 noiembrie Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer;
11 noiembrie Sfântul Mina;
12 noiembrie Sfântul Atanasie Todoran;
13 noiembrie Sfântul Ioan Gură de Aur;
15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ, Începutul Postului Naşterii Domnului;
20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;
23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
25 noiembrie Sfânta Muceniţă Ecaterina.