Vești bune înainte de sărbătorile de iarnă. Cine va beneficia

În perioada 25 noiembrie – 23 decembrie 2021, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a autorizat la plată suma de 913,36 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) și din Bugetul Național.

Astfel, un număr de 742.950 fermieri sunt autorizați la plata finală în Campania anului 2021, ceea ce reprezintă un procent de 91,27% din numărul total de fermieri eligibili. Este pentru prima dată când se înregistrează un număr atât de mare de fermieri autorizați la plată, raportat la această perioadă din an (23 decembrie).

Autorizarea la plată continuă în ritm susținut și în zilele următoare, până la sfârșitul anului.

Situația sumelor autorizate la plată în perioada 25 noiembrie – 23 decembrie 2021, defalcată pe fonduri și pe scheme de plată/măsuri de sprijin, precum si numărul de beneficiari autorizați se prezintă în tabelul atașat.

În ceea ce privește activitatea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în anul 2021, valoarea plăților prin PNDR s-a ridicat la 1,06 miliarde de euro(€). De la începutul perioadei de programare 2014-2020, au fost plătite peste 8 miliarde de euro beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Suma reprezintă o absorbție de 85% din totalul fondurilor disponibile prin Program.

Guvernul a majorat fondurile alocate pentru motorina utilizată în agricultură

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri, 15 decembrie, că Guvernul a aprobat majorarea cu 188 de milioane de lei a sumelor necesare pentru plata către fermieri a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură pe trimestrul III al anului 2021.

Declarația lui Dan Cărbunaru a fost făcută după ședința de miercuri, 15 decembrie, a Executivului. Totodată, acesta a explicat că fondurile alocate au fost majorate cu 187,963 milioane lei.

„Prin actul normativ aprobat astăzi de Guvern, sunt completate sumele necesare pentru plata către fermieri a ajutorului de stat pentru motorina utilizată pe trimestrul III al anului 2021, majorându-se cu 187,963 milioane lei fondurile alocate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, acesta a completat că APIA va începe efectuarea plăţilor, fiind vorba de o creştere de la 569 la 757 de milioane de lei. Potrivit celor spuse de Dan Cărbunaru a fost adoptată şi ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, o hotărâre privind aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022.