Miercuri seara are loc o întâlnire crucială pentru soarta negocierilor privind un acord comercial post-Brexit între Regatul Unit şi Uniunea Europeană. Şeful Guvernului britanic, Boris Johnson, a sosit la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Boris Johnson s-a deplasat la reşedinţa ambasadorului britanic pe lângă UE, unde urmează să se alăture preşedintei Comisiei Europene pentru o cină de lucru programată pentru ora 20:00 (19:00 GMT).

Premierul britanic Boris Johnson a susţinut miercuri, înaintea cinei de lucru cu Ursula von der Leyen, că niciun lider britanic nu ar putea accepta cererile asupra cărora UE insistă pentru încheierea unui acord comercial post-Brexit şi a precizat că în aceste condiţii Regatul Unit poate să prospere şi fără un asemenea acord, în timp ce Comisia Europeană a confirmat că pregăteşte planuri de urgenţă în caz de „no-deal”, notează agenţiile Reuters şi EFE.

„Prietenii noştri din UE doresc dreptul automat de a ne pedepsi şi de a recurge la represalii”

Boris Johnson a evocat principalele puncte de divergenţă care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces, scrie Agerpres.

„Prietenii noştri din UE insistă în prezent ca dacă în viitor ei vor adopta o nouă lege pe care noi în această ţară nu o vom accepta (…), atunci ei doresc dreptul automat (…) de a ne pedepsi şi de a recurge la represalii.

În al doilea rând, ei spun că Regatul Unit trebuie să fie singura ţară din lume care nu va avea controlul suveran asupra apelor sale pentru pescuit. Şi nu cred că aceştia sunt termenii pe care vreun prim-ministru al acestei ţări i-ar accepta”, a spus Boris Johnson miercuri, înainte de a ajunge la Bruxelles.