Premierul britanic Boris Johnson se va deplasa la Bruxelles ”în următoarele zile” pentru a se întâlni cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, o misiune de ultimă oră pentru a debloca negocierile post-Brexit aflate încă în impas.

”Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim”, a avertizat totuşi un oficial britanic.

Nu va participa la summitul european

După o convorbire telefonică foarte aşteptată, Boris Johnson şi Ursula von der Leyen au putut constata, încă o dată, ”că nu sunt întrunite condiţiile” pentru finalizarea unui acord post-Brexit.

Ziua sosirii premierului britanic nu a fost încă stabilită, dar el nu va participa, în niciun caz, la summitul european programat joi şi vineri în capitala Belgiei.

Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

Fără un acord care să le guverneze relaţia de la 1 ianuarie, Regatul Unit şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.

Compromis făcut de Londra

Guvernul britanic s-a declarat dispus luni să renunţe la clauzele controversate ale unui proiect de lege care pun sub semnul întrebării tratatul de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, o concesie pentru Bruxelles pe finalul dificilelor negocieri asupra relaţiei post-Brexit.

„Regatul Unit şi UE au lucrat în mod constructiv” pentru punerea în aplicare a tratatului de retragere, în contextul unei întâlniri între ministrul britanic Michael Gove şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care a avut loc luni la Bruxelles, a precizat guvernul britanic.

„Discuţiile continuă să avanseze, iar în zilele următoare sunt aşteptate decizii finale”, a adăugat executivul într-un comunicat.

„Dacă soluţiile luate în considerare în acest discuţii sunt aprobate”, Londra îşi va retrage din proiectul de lege asupra pieţei interne, examinat în prezent în Parlament, clauzele legate de Irlanda de Nord, care încalcă propriul angajament faţă de dreptul internaţional, a adăugat el.

Procedură de infringement a UE împotriva Marii Britanii

Acest proiect de lege al Marii Britanii revine asupra anumitor dispoziţii pentru provincia britanică Irlanda de Nord, prevăzute cu scopul de a evita revenirea la o frontieră cu Republica Irlanda, o situaţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.

Proiectul de lege a provocat nemulţumirea UE, care a început o procedură de infringement împotriva Marii Britanii, afectând negocierile post-Brexit care sunt deja dificile.

El a fost aprobat de deputaţi la sfârşitul lunii septembrie, după care anumite dispoziţii au fost respinse în Camera Lorzilor.

Textul urmează să fie prezentat din nou luni deputaţilor din Camera Comunelor, unde guvernul, majoritar, are posibilitatea să reintroducă dispoziţiile controversate.