Ursula von der Leyen, lidera Comisiei Europene, şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat luni, potrivit unei declaraţii comune, eşecul privind un acord comercial între UE şi Marea Britanie. Încheierea unui nou acord comercial este imposibilă acum „ca urmare a diferenţelor rămase în ceea ce priveşte probleme critice”, au transmis cei doi, potrivit Reuters.

„Le-am cerut negociatorilor noştri şefi să pregătească o imagine de ansamblu a diferenţelor rămase care să fie discutate personal în zilele următoare”, au menţionat cei doi lideri.

Guvernul lui Boris Johnson ar putea renunţa la o serie de clauze controversate legate de Irlanda de Nord

Tot luni, Guvernul britanic s-a declarat dispus să renunţe la clauzele controversate ale unui proiect de lege care pun sub semnul întrebării tratatul de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, o concesie pentru Bruxelles pe finalul dificilelor negocieri asupra relaţiei post-Brexit.

„Regatul Unit şi UE au lucrat în mod constructiv” pentru punerea în aplicare a tratatului de retragere, în contextul unei întâlniri între ministrul britanic Michael Gove şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care a avut loc luni la Bruxelles, a precizat guvernul britanic.

„Discuţiile continuă să avanseze, iar în zilele următoare sunt aşteptate decizii finale”, a adăugat Executivul într-un comunicat, notează Agerpres.

„Dacă soluţiile luate în considerare în acest discuţii sunt aprobate”, Londra îşi va retrage din proiectul de lege asupra pieţei interne, examinat în prezent în Parlament, clauzele legate de Irlanda de Nord, care încalcă propriul angajament faţă de dreptul internaţional, a adăugat el.

Acest proiect de lege al Marii Britanii revine asupra anumitor dispoziţii pentru provincia britanică Irlanda de Nord, prevăzute cu scopul de a evita revenirea la o frontieră cu Republica Irlanda, o situaţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.

Proiectul de lege a provocat nemulţumirea UE, care a început o procedură de infringement împotriva Marii Britanii, afectând negocierile post-Brexit care sunt deja dificile.