Conform analizei recente realizată de compania de soluţii de resurse umane K2S – Key 2 Success, principala tendinţă care va domina piaţa muncii în 2022 va fi munca hibridă, un mix între lucrul de acasă și munca de la birou, dacă evoluția epidemiei va fi favorabilă.

„Tabloul tendinţelor de anul acesta este completat de o accelerare a inteligenţei artificiale, integrarea programelor de sănătate mintală în rândul angajaţilor, accentul pus pe abilităţi şi nu pe roluri, dar şi monitorizarea productivităţii la locul de muncă”, informează autorii analizei respective.

În 2022 apar noi provocări pentru angajatori

Astfel că, în 2022, principala provocare a angajatorilor va fi să găsească un echilibru între aşteptările angajaţilor (din ce în ce mai mari cu privire la un program de lucru flexibil chiar şi de acasă), menţinerea unei culturi organizaţionale solide şi lucrul în echipă.

„Datele noastre arată că aproximativ 90% dintre angajaţii români, manageri sau specialişti sunt multumiţi de libertatea crescută pe care o aduce munca de tip hibrid, sugerând că aceasta va fi probabil o tendinţă care se va impune pe termen mediu şi lung.

Aşadar, 2022 vine cu noi provocări pentru angajatori – în special din zona de reinventare continuă a procedurilor şi proceselor, coeziunii echipei, dar şi a comunicării interne.

Aceasta din urmă suplineşte prezenţa fizică limitată la locul tradiţional de muncă şi echilibrează impactul negativ produs de ştirile despre pandemie. Toate acestea vor pune în continuare presiune pe top management şi pe departamentele de resurse umane, de a asculta mai mult sugestiile angajaţilor şi de a crea programe prin care angajaţii să se simtă conectaţi şi motivaţi”, a spus Valentin Dima, Consultant Senior la K2S.

Peste 18% din angajații români muncesc de acasă

În România, circa 18,4% dintre angajaţi au început să lucreze de acasă, în timp ce media europeană a oamenilor care muncesc de acasă este de 36,8%.

La nivel global, cifrele arată că 70% dintre angajaţi îşi doresc să aibă în continuare acces la opţiuni flexibile de lucru de acasă, însă 65% dintre aceştia spun că îşi doresc să lucreze alături de colegii lor.

Apar noi locuri de muncă în 2025

Forumul Economic Mondial previzionează că inteligenţa artificială şi automatizarea vor duce la crearea a 97 de milioane de noi locuri de muncă până în 2025.

„Inteligenţa artificială va fi folosită în primul rând pentru a automatiza o serie de activităţi repetitive, pentru a le permite angajaţilor să se concentreze asupra unor activităţi care necesită o muncă mai complexă, ce necesită creativitate sau inteligenţă emoţională. Unele exemple includ avocaţii care vor folosi tehnologia pentru a reduce timpul petrecut în revizuirea istoricelor de caz pentru a găsi precedente. Totodată, medicii vor avea capacităţi de viziune computerizată pentru a analiza dosarele medicale şi prin care ulterior să poată să pună un diagnostic pacienţilor”, conform analizei respective.

În plus, în prezent, angajatorii încep să înţeleagă importanţa critică a integrării strategiilor de sănătate şi bunăstare a angajaţilor, inclusiv sănătatea mintală, căutând să reinventeze definiţia bunăstării la locul de muncă.

Din perspectiva angajatului, concentrarea pe dezvoltarea abilităţilor, îl va poziţiona mai bine pe piaţa muncii pentru a-şi valorifica ulterior noile oportunităţi de carieră. Această schimbare a focalizării de la roluri la competenţe va fi o tendinţă cheie pentru angați și angajatori în 2022, conform K2S – Key 2 Success.