Vești de ultimă oră pentru angajații din România. În cazul infectării cu noul coronavirus, regulile de acordare a concediului medical s-au schimbat. Astfel, certificatul de concediu medical va putea fi eliberat pe baza fișei de izolare, conform noii reguli publicate în Monitorul Oficial.

Astfel, conform documentului publicat, prin ordin de ministru, angajații care solicită acest document vor avea nevoie de fișa de izolare. Sursa citat mai arată că atât fișa de izolare, cât și raportul medical sunt emise în mod automat de aplicația informatică Corona Forms.

Totodată, fișele de izolare emise de această aplicație informatică sunt trimise automat inspectoratelor de poliție județene și a municipiului București. Trebuie menționat faptul că fișele de izonare care sunt emise automat de aplicația Corona Forms, precum și raportul medical, sunt trimise automat și medicilor de familie, care au liste proprii cu pacienții care s-au îmbolnăvit cu virusul SARS-CoV-2.

Ce salarii primesc angajații aflați în concediu medical

Andreea Gaşpar, manager în resurse umane a vorbit recent despre teama angajaților odată cu infectarea cu noul coronavrius. Aceasta susține că de foarte multe ori, angajații evită să își ia concediu medical, când sunt infectați cu Covid-19, de teamă că vor câștiga mai puțin, însă lucrurile stau diferit.

Mai exact, concediul medical care este luat în timpul infectării cu noul coronavirus și perioada de carantină sunt plătite exclusiv. Totodată, aceasta a subliniat faptul că, în cazul angajaților care au bonusuri, sau avantaje pentru munca depusă, se întâmplă de foarte multe ori ca în perioada de concediu medical după infectarea cu COVID, aceștia să încaseze mai mulți bani decât în perioada în care muncesc de obicei.

“Concediul medical pentru COVID şi de carantină sunt plătite exclusiv cu 100%, iar un concediu medical este calculat ca media veniturilor pe ultimele şase luni.

Asta înseamnă că vom face baza de calcul raportându-ne la ultimele şase luni ale angajatului şi poate că angajatul respectiv a avut şi bonusuri încasate, poate a avut şi nişte alte avantaje în natură incluse în baza de calcul şi chiar se întâmplă des să primească mai mulţi bani în concediu medical decât dacă ar fi fost în mod obişnuit la muncă”, a declarat Andreea Gaşpar, care este manager în resurse umane, potrivit fanatik.ro.