Revine sau nu România la normalitate de la 1 iunie? După ce preşedintele Klaus Iohannis a spus că 1 iunie este o dată care nu trebuie supraevaluată, Florin Cîțu pare să-și schimbe și el părerea. Şeful Executivului aşteaptă acum propuneri din partea miniştrilor cu privire la renunţarea la măsurile de prevenţie impuse în pandemie.

”1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați! Este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare! Deci să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi!”, a declarat Klaus Iohannis.

Imediat, a venit și replica lui Florin Cîțu.

Florin Cîțu: Nu revenim 100% de la 1 iunie, asta este clar!

”Are dreptate și președintele, am dreptate și eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu revenim 100% de la 1 iunie, asta este clar! Dar vom arăta primul pas ce putem face când vom avea o rată de infectare de 3,5 la sută și apoi putem să discutăm și despre pașii următori. La 1 iunie e cam devreme sa renunțăm la mască”, a declarat și Florin Cîțu.

Românii mai au parte de o nouă schimbare de situație. Autoritățile au adăugat pe lista galbenă ţări precum Grecia şi Maldive. Asta înseamnă că românii care decid să meargă totuşi în vacanţă, vor trebui să stea 14 zile în carantină. Scapă de aceasta măsură cei care au făcut ambele doze de vaccin anti-COVID, au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, fie stau în țara noastră mai puțin de 3 zile și prezintă un test negativ.

Tot pe lista galbenă sunt Statele Unite, Canada, Germania şi Elveţia. În schimb, iese de pe această listă Republica Moldova.

Ce se întâmplă cu vacanțele românilor

În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație se ridică, iar creștinii vor putea participa la slujbe fără sa aibă nevoie și de declarații pe proprie răspundere.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 22.04.2021, Hotărârea numărul 23 prin care a fost actualizată lista statelor și zonelor considerate de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din aceste zone.

Prima zonă cu risc este reprezentată de insulele Uruguay, Bermuda dar și Cipru. CNSU a aprobat în ședința de ieri, 22 aprilie, lista statelor din zona galbenă.

Pe noua listă a țărilor din zona galbenă, au fost incluse Grecia, SUA și Maldive, după ce numărul de cazuri a crescut semnificativ în aceste țări, în ultima perioadă.