Mai exact, premierul României, Florin Cîțu, susține că relaxările pe care Guvernul le pregătește pentru întâi iunie nu înseamnă că toate restricțiile o să fie ridicate.

Totodată, el a subliniat faptul că românii trebuie în continuare să se vaccineze, aceasta fiind singura modalitate de a reveni la normalitate. Premierul susține că totul depinde de populație și de modul în care respectă normele impuse.

„În toată starea de urgență era greu de văzut acest scenariu despre cum o să revenim la normalitate. Întâi iunie nu înseamnă că revenim de tot la normalitate, dar înseamnă un pas normal, dacă avem 35% din populația vaccinată, deci depinde de noi…

Fiecare minister o să vină cu propuneri și vor coopera între ele. A fost o ședință pe care o aștept de un an de zile și ne dă speranță. Începem să ne gândim la revenirea la normalitate.

Prima faza a revenirii la normalitate începe la 1 iunie. Depinde doar de noi”, a declarat Florin Cîțu.

Klaus Iohannis, despre ridicarea restricțiilor

De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis a venit și el cu o serie de precizări în acest sens. Șeful statului îi roagă pe români să nu supraevalueze data de 1 iunie, aceasta fiind data la care Guvernul va prezenta doar evaluările pentru o posibilă relaxare, care în niciun caz nu va fi una totală.

Totuși, președintele s-a declarat optimist și susține că în cursul verii, România s-ar putea întoare la normalitate, în cazul în care numărul infectărilor și al persoanelor aflate în stare gravă va scădea.

“1 iunie este o dată care vă rog să nu o supraevaluaţi, este data la care guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem din greşeală că 1 iunie este data de relaxare totală, nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist şi cred că în cursul verii vom ajunge acolo.

Evident că până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei, dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult”, a afirmat Iohannis.

Premierul Cîțu a adăugat că susține poziția președintelui subliniind faptul că, în niciun caz România nu va reveni la normalitate începând cu data de 1 iunie, decizia finală stând în rezultatul campaniei de vaccinare anti-covid.

”Are dreptate președintele, am dreptate și eu. E un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu vom reveni la 1 iunie la 100%, asta e clar. Dar, vom arăta un prim pas, ce vom face când avem o rată de vaccinare de 35% și apoi putem să discutăm și despre pașii următori. Revenirea la normalitate nu se poate face fără vaccinare. ”, a mai spus Florin Cîțu.

Masca de protecție nu dispare după 1 iunie

În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție, premierul Florin Cîțu susțin ecă nu vom putea renunța la după 1 iunie, ci doar când se vor vaccina 10 milioane de români.

Până la acel moment, premierul țării susține că nu are rost nicio altă discuție.

„Dupa ce ne vaccinam vom renunta si la masca. De la 1 iunie este cam devreme. Trebuie sa ne gandim la a renunta la masca dupa ce avem tinta de 10 milioane vaccinati. Pana atunci nu are rost sa vorbim despre asa ceva”, a indicat premierul.

Florin Cîțu a mai precizat că pentru revenirea la normalitate, dar și pentru redeschiderea restaurantelor și a teatrelor, se ia în calcul organizarea unor evenimente-test.

„Pentru perioada imediat urmatoare putem vorbi doar de evenimente-pilot, nu putem vorbi de a redeschide un sector sau altul in totalitate. Sunt câteva propuneri la Ministerul Culturi, pentru Teatrul National si Opera Romana”.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea