De asemenea, David Malpass, unul dintre înalţii responsabili ai Trezoreriei, precum şi fosta ambasadoare americană la ONU, Nikki Haley, şi Mark Green, preşedintele Agenţiei americane de dezvoltare internaţională (USAID), sunt, de asemenea, citaţi de cotidianul britanic de afaceri care nu îşi dezvăluie sursele.

“Nu vom face comentarii asupra potenţialilor candidaţi”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Trezoreriei americane.

“Trezoreria a primit un număr important de recomandări pentru candidaţi buni”, a adăugat ea.

“Începem procesul intern de trecere în revistă a acestor candidaţi în vederea numirii unui candidat de naţionalitate americană. Suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu guvernatorii Băncii Mondiale pentru a selecţiona un nou conducător”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.

Jim Yong Kim, 59 de ani, care a prezidat Banca Mondială timp de şase ani, şi-a anunţat luni demisia neaşteptată, efectivă de la 1 februarie, pentru a se alătura fondului de investiţii Global Infrastructure Partners, specializat în finanţarea infrastructurii.

Dacă de regulă un american este numit de obicei la conducerea Băncii Mondiale, la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) revine în general unui european, pare să stabilească o regulă nescrise. Împărţire care este în prezent puternic contestată de ţările emergente.

Candidaţii la preşedinţia Băncii Mondiale urmează să îşi supună dosarul între 7 februarie şi 14 martie, a anunţat instituţia, precizând că numirea noului său preşedinte va avea loc după reuniunile din primăvară care se ţin în a doua săptămână din aprilie.