Raed Arafat a fost întrebat cât de periculoasă este varianta Delta pentru România și dacă va afecta sau nu relaxarea ultimelor restricții. În acest context, șeful DSU susține că noua variantă a virusului se răspândește în mai multe țări nu doar în România, iar călătoriile favorizează răspândirea ei.

Totodată, Arafat a mai adăugat că eventualele noi măsuri se iau în funcție de incidența numărului de infectări.

„La acest moment varianta Delta este în creștere ca și preponderență în toată lumea nu numai în România. Noi vedem că preponderența este în creștere aproape în toată Europa. În unele zone impactul este mai mare. La noi, din fericire încă suntem într-o situație controlată la acest moment, dar bineînțeles că prin mobilitatea și ieșirea din țară în anumite locuri unde varianta Delta este prezentă este posibil ca în continuare să fie din ce în ce mai mult o creștere a numărului de infectări.

Măsurile se iau în funcție de incidență. Dacă crește incidența, ne întoarcem la măsurile luate în funcție de incidența respectivă”, a spus Raed Arafat.

Ce se întâmplă de la 1 august

Șeful DSU a mai adăugat că încă nu se știe ce se va întâmpla de la 1 august, așteptându-se o anchetă epidemiologică. El a mai spus că vaccinarea rămâne singura soluție pentru a face față celui de-al patrulea val al pandemiei, subliind faptul că nimeni nu poate garanta modul în care lucrurile vor merge în continuare în România.

„Pentru data de 1 august nu pot să vă zic la acest moment ce măsuri se vor lua, dar clar este o țintă data de 1 august, după o analiză epidemiologică din România.

Rămânem pe recomandarea că vaccinarea este singura soluție pentru a evita un impact grav al infectării și acest lucru se vede și în alte țări unde au crescut cazurile, dar important este că în secțiile de Terapie Intensivă nu este aceași presiune ca înainte de vaccnare.

Normal, nimeni nu poate să garanteze care va fi mersul lucrurilor în următoarea perioadă. Este posibil să fie o creștere controlabilă ca până acum. Totul depinde de noi și de respectarea regulilor de sănătate”, a încheiat Arafat.