Este vestea momentului. COVID dă lovitura totală în Spania. Regiunea cea mai afectată este Catalonia, care a și luat decizia de a impune restricții pe care le credeam uitate. Informația vine la puțin timp după ce Italia are de furcă din cauza variantei Delta. Această tulpină a ajuns să reprezinte 22% din totalul cazurilor depistate în Italia. În regiunea Lazio, cu capitala la Roma, varianta Delta reprezintă 34,95% dintre contagieri şi creşte până la 70% în zona de coastă.

Acum, în Spania, COVID face prăpăd.  În Catalonia s-a luat decizia de a se închide, la sfârşitul acestei săptămâni, discotecile şi alte locuri de divertisment nocturne în spaţii închise. Autoritățile vor cere prezentarea unui test negativ PCR sau a dovezii vaccinării anti-COVID în vederea participării la evenimente în aer liber la care sunt prezente peste 500 de persoane, relatează AFP.

Date despre ceea ce se întâmplă în Spania au fost prezentate de către o purtătoare de cuvânt a Guvernului autonom catalan, Patricia Plaja. Ea a recunoscut că situaţia epidemiologică în Catalonia este extrem de complicată. Potrivit acesteia, numărul cazurilor creşte într-un ritm exponenţial, superior celui pe care-l putem tolera.

Revine masca obligatorie?

”Pandemia nu s-a terminat, noile variante sunt foarte contagioase şi avem în continuare părţi importante ale populaţiei care nu s-au vaccinat. Nu putem pretinde că am învins virusul”, a avertizat ea.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului catalan s-a pronunţat în favoarea reintroducerii și altor restricții. Ea s-a pronunțat pentru reimpunerea obligaţiei de a purta masca de protecţie. Trebuie spus că această decizie nu este însă de competenţa Guvernului autonom catalan.

În afară de Catalonia, Navara (nord) a anunţat măsuri limitate – începând de miercuri -, iar Andaluzia (sud) ar putea face la fel. Spania este una dintre cele mai afectate ţări în Europa şi înregistrează 81.000 de morţi din cauza COVID şi peste 3,8 milioane de contaminări cu noul coronavirus.

Sursa foto: Dreamstime