Infectările noi şi decesele provocate de SARS-CoV-2 erau în scădere în Italia de la începutul lunii aprilie, însă această curbă descendentă “s-a oprit” în ultimele zile.

Anunţul a fost făcut de către Silvio Brusaferro, preşedintele Institutului Superior de Sănătate italian, scrie agenţia EFE.

Italia vaccinează în jur de 4 milioane de persoane pe săptămână

Potrivit datelor de luni, 5 iulie, numărul contagierilor zilnice a ajuns la 480, cu 91 mai multe faţă de săptămâna trecută, iar cel al deceselor a fost de 31, cu 3 mai multe.

În prezent, Italia şi-a vaccinat complet 39,26% din populaţia cu o vârstă mai mare de 12 ani, adică 21.203.897 de persoane. Media vaccinărilor săptămânale este de circa 4 milioane de doze.

Toţi italienii ce au împlinit vârsta de 17 ani pot solicita să se vaccineze, însă este nevoie de o campanie de “sensibilizare pentru a-i convinge pe cei indecişi” care nu şi-au manifestat interesul pentru vaccinare, spune Mariastella Gelmini, responsabila pentru probleme regionale.

Cât priveşte minorii cu vârste între 12 şi 16 ani, pentru ei s-au convocat zile de vaccinare care se vor repeta pe durata verii.

Infectările cu varianta Delta ajung şi la 70% din total în unele zone

Varianta Delta, mult mai contagioasă, a ajuns să reprezinte 22% din totalul cazurilor depistate în Italia. În regiunea Lazio, cu capitala la Roma, varianta Delta reprezintă 34,95% dintre contagieri şi creşte până la 70% în zona de coastă, potrivit datelor testelor efectuate de Institutul Spallanzani şi publicate, luni, de Il Messaggero.

Necesitatea vaccinării trebuie corelată cu impactul variantei Delta, a subliniat Mariastella Gelmini.

În acest moment, purtarea măştii este obligatorie în Italia numai în spaţiile închise. Turismul s-a reluat în această ţară, iar intrarea în ţară este permisă cu certificatul digital european COVID-19 pentru cetăţenii din statele membre UE şi din spaţiul Schengen, cu alte documente similare emise de Israel, SUA, Japonia şi Canada sau, pentru cetăţenii din Marea Britanie şi Irlanda de Nord, cu 5 zile de carantină şi un test PCR.

În Italia nu pot intra cetăţenii care au călătorit în ultimele 14 zile în India, Bangladesh şi Sri Lanka, din cauza pericolului reprezentat de varianta Delta.

Sursa foto: Dreamstime