Moderna a anunțat în cursul zilei de miercuri că început studiile clinice pentru testarea unui vaccin antigripal bazat pe tehnologia ARN.

Gripa face în continuare ravagii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este în continuare îngrijorată de virsul gripal, chiar și în pandemia de coronavirus. În continuare, gripa este responsabilă pentru vreo 3 milioane – 5 milioane de îmbolnăviri grave în fiecare an.

Moderna vrea un nou vaccin antigripal folosind tehnologia ARN

Compania americană de biotehnologie Moderna a transmis deja că a demarat testarea pe oameni a unui vaccin antigripal. Este primul din lume care a folosit tehnologia ARN, metodă testată de Pfizer și Moderna în dezvoltarea unor vaccinuri împotriva coronavirusului.

Pentru ce boală ar fi util noul vaccin

Potrivit primelor informații, vaccinul testat de Moderna se adresează subtipurilor gripei A, denumite H1N1 şi H3N2, precum şi celor ale gripei B, liniile virale Yamagata şi Victoria, spune AFP.

Se pare că testele clinice includ vaccinarea a 180 de adulţi şi doresc să evalueze siguranţa şi intensitatea reacţiei imunitare provocate de injectarea noului vaccin antigripal, care a fost denumit mRNA-1010.

Astfel, dacă testele vor fi bune, ele vor putea duce la lansarea unei noi generaţii de vaccinuri mai performante împotriva gripei. Din cauza faptului că vaccinurile antigripale folosesc virusuri inactivate, acestea și-au pierdut capacitatea de a declanşa o infecţie, însă rămân capabile să provoace o reacţie a sistemului imunitar.  Tulpina utilizată trebuie să fie selectată cu mai multe luni înainte, iar eficacitatea acestor seruri este cuprinsă între 40% şi 60%.

Moderna speră că această tehnologie va permite dezvoltarea mai rapidă a unor vaccinuri împotriva gripei. Mai multe tulpini virale diferite vor putea fi vizate de o singură injecţie.

Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARN

Vaccinurile bazate pe ARN mesager se concentrează pe o mică parte a virusului – de exemplu, în cazul coronavirusului, pe proteina denumită „Spike”. Sunt injectate în organism fragmente de instrucţiuni genetice denumite ARN mesager, care ordonă corpului să sintetizeze acel antigen specific, „spicula” coronavirusului. Acea formaţiune ascuţită, inofensivă în sine, este apoi detectată de sistemul imunitar, care va produce anticorpi. Iar acei anticorpi vor putea apoi să combată virusul în cazul unei infecţii reale.

Sursă foto: Dreamstime