Tulpina Delta face prăpăd în toată lumea iar tot mai multe voci indică că ne apropiem vertiginos spre un al patrulea val de COVID. Mult mai contagioasă, această tulpină se face deja resimțită și în România. Mulți spun că până în septembrie am putea ajunge să retrăim scenariul stărilor de alertă, în care au fost impuse mai multe restricții anti-COVID. Deja în Catalonia, Spania s-au luat deja primele măsuri dure după perioada scurtă de relazare. Autoritățile din Germania se așteaptă ca varianta Delta să reprezinte peste 70% din cazuri până la sfârșitul lunii iulie.

La noi în țară, informările nu sunt deloc îmbucurătoare. Chiar astăzi, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat că în România au fost înregistrate 57 de cazuri de infectare cu tulpina Delta. O persoană de 72 de ani a murit. Tulpina Delta se face simțită în 9 județe din țară. Cele mai multe cazuri s-au descoperit în Ilfov, Argeș și municipiul București.

Care sunt simptomele tulpinii Delta

Mai grav este faptul că tulpina Delta are un grad ridicat de contagiozitate iar simptomele îi pot păcăli pe foarte mulți, fiind asemănătoare unei simple răceli. Dacă până acum, cele mai frecvente simptome pentru Covid erau febră mare, tuse puternică și supărătoare, pierderea mirosului și a gustului în orice moment al bolii, la noua tulpină contagioasă lucrurile se complică. Asta pentru că reacțiile te pot duce cu gândul că nu ai fost infectat nicidecum cu temutul virus.

Din ce s-a observat până acum, simptomele în cazul variantei Delta presupun dureri de cap, slăbiciune sau oboseală, dureri musculare, curgerea nasului, pierderea poftei de mâncare, durere în gât. Reacțiile apar încă din primele zile de la infectare. Cele mai predispuse sunt persoanele tinere nevaccinate. Singura soluție pentru a sta liniștiți este să ne testăm. Specialiștii au cerut categoric ca persoanele care observă simptomele enumerate mai sus să facă rapid testul PCR. Ei au atras atenția că testele rapide care pot da erori.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%, spune CNCAV.

Sursa foto: Dreamstime