Numărul noilor cazuri de COVID-19 în Grecia a crescut mai mult decât dublu marţi faţă de luni, după ce mai multe săptămâni de scădere a acestora au determinat autorităţile să elimine majoritatea restricţiilor împotriva răspândirii noului coronavirus, relatează Reuters.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.797 de noi infectări, iar luni 801.

Grecia, ţară puternic dependentă de turism, a ridicat cea mai mare parte a restricţiilor pentru călătorii şi activităţi recreative, eliminând şi purtarea obligatorie a măştii în spaţiile deschise.

Multe dintre noile infectări sunt în rândul tinerilor şi medicii avertizează asupra riscului unui nou val epidemic, alimentat de data aceasta de varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului.

Circa 38% din populaţia Greciei eligibilă pentru vaccinarea anti-COVID-19 este complet vaccinată şi guvernul de la Atena oferă stimulente pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, cu obiectivul ca acest procent să ajungă la măcar 70% în toamnă.

Lockdownul instituit în noiembrie a costat economia greacă miliarde de euro. Guvernul grec a declarat că nu va închide din nou economia doar pentru a proteja o minoritate nevaccinată.

Noi restricții în Grecia

Românii care pleacă în Grecia trebuie să respecte, începând cu 5 iulie, noi reguliîmpotriva răspândirii epidemiei de coronavirus. Noile măsuri se aplică începând de luni pentru călătoriile cu feribotul în Grecia. De luni, toți românii care circulă cu acest mijloc de transport vor trebui fie să facă dovada vaccinării ori a trecerii prin boală, fie să prezinte rezultatul negativ al unui test Covid.

Pentru a mai putea să călătorească cu feribotul, turiștii vor trebui să prezinte cel puţin un test rapid antigen cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de începerea călătoriei. Este valabil şi un test PCR efectuat cel mult cu 72 de ore înaintea îmbarcării ori dovada unei vaccinări complete sau pe cea a recuperării după o infecţie.

Noile măsuri au fost introduse din cauza creşterii numărului de contaminări cu coronavirus în Grecia. Asta pentru că au fost raportate peste 700 de noi cazuri de infecţii în 24 de ore în ultimele zile. Acest număr e mult mai mare, în creştere comparativ cu între 200 şi 400 pe zi în săptămâna dinainte.

Sursă foto: pixabay