Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat, joi, asupra riscurilor apariţiei unei mentalităţi specifice Războiului Rece în zona Asia-Pacific, pe fondul tensiunilor generate de parteneriatul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS), relatează Reuters.

„Regiunea Asia-Pacific nu poate şi nu trebuie să alunece spre confruntările şi diviziunile din era Războiului Rece”, a declarat Xi Jinping, potrivit agenţiei Associated Press, în discursul rostit la o reuniune a Forumului de Cooperare Economică în zona Asia-Pacific.

Preşedintele Chinei a avertizat că tentativele de reconfigurare a graniţelor regionale în funcţie de interese ideologice şi politice vor eşua, pledând pentru menţinerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare şi pentru continuarea eforturilor de liberalizare a comerţului şi investiţiilor.

„China va rămâne fermă în avansarea reformelor şi în abordarea deschisă, astfel încât să stimuleze în continuare dezvoltarea economică”, a subliniat Xi Jinping.

China a criticat dur în ultima perioadă parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS). Beijingul a atras atenţia asupra riscurilor generate de achiziţionarea unor submarine nucleare de către Australia.

Statele Unite au intensificat activităţile militare în zona Asia-Pacific, în contextul tensiunilor cu Administraţia de la Beijing. Washingtonul vrea intensificarea parteneriatelor comerciale şi de securitate cu ţări asiatice, pentru limitarea influenţei exercitate de Beijing.

Xi Jinping își pregătește al treilea mandat

Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) s-a reunit pe 8 noiembrie pentru o sesiune de patru zile dedicată adoptării unei rezoluţii care să îi permită preşedintelui Xi Jinping un al treilea mandat de şef al statului.

Rezoluţia considerată „istorică” de comuniştii chinezi are doar două precedente, în 1945 şi 1981, într-un secol de existenţă a partidului. Documentul urmează să rezume „marile realizări şi experienţele istorice” ale PCC şi va consolida puterea lui Xi Jinping înaintea Congresului din toamna anului viitor, conform informațiilor transmise de dpa-international.com

Actualul conducător al partidului şi statului chinez ar fi primul care obţine un al treilea mandat, după Mao Zedong, fondatorul Chinei comuniste.

Agenţia oficială de presă Xinhua l-a caracterizat pe Xi (68 de ani) drept un „om hotărât şi de acţiune, cu gândire şi sentimente profunde, care a primit o moştenire şi îndrăzneşte să inoveze, un om cu viziune de viitor şi hotărât să muncească neobosit”.

Președintele Chinei a susținut anterior că reunificarea cu Taiwan va fi realizată. Totodată, el i-a avertizat pe cei care se vor opune, precizând că situația „nu se va sfârși bine” pentru ei.