Oficialii USDA (Departamentul pentru Agricultură din SUA) au anunțat că pentru pesta porcine africană, boala care a devastat efectivele de porcine din China şi a scumpit carnea de porc în întreaga lume, este posibil să se fi găsit antidot, transmite Bloomberg.

Vaccinul, descris de oficiali drept unul „promiţător”, a asigurat imunitate la pesta porcină africană pentru o treime dintre porci la două săptămâni de la vaccinare şi protecţie completă pentru toate animalele la patru săptămâni, conform unui studiu al USDA.

„Ar putea juca un rol important în controlul actualei epidemii care ameninţă oferta mondială de carne de porc”, susţine Douglas Gladue, cercetător la USDA şi co-autorul studiului.

Cercetătorii americani vor continua să stabilească siguranţa şi eficacitatea vaccinului în condiţii de producţie comercială şi în acest sens vor colabora cu un partener comercial din Vietnam, în perioada următoare.

Pesta porcină, periculoasă pentru animale

Pesta porcină africană este mortală pentru porci și nu afectează oamenii. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

România, afectată de pesta porcină

În România, numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620, de la 611 săptămâna anterioară, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Din totalul focarelor active în 23 septembrie, 19 erau în exploataţii comerciale şi 2 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine.

Fermierii trag un semnal de alarmă

Concret, fermierii avertizează că din cauza pestei porcine există riscul ca în maxim șase luni să nu mai existe porcul românesc. Fermierii îi acuză pe guvernanți de faptul că nu fac nimic pentru a salva producția internă, subliniind că aceștia încurajează din ce în ce mai mult importul.

Din această cauză, este posibil ca prețul cărnii de porc să se scumpească cu 25% până la Crăciun.

”Porcul românesc o să dispară. Doar anul ăsta, până în septembrie, erau peste 600.000 de porci omorâți din cauza pestei porcine”, a declarat Miron Dascălu, reprezentantul Asociației AFIS România.

Fermierii spun că porcul românesc va dispărea

Un alt fermier este sigur de faptul că porcul românesc va dispărea în maxim șase luni, subliniind că în următoarea perioadă nu vor mai fi porci românești pe piață.