Roșiile din România, cele mai ieftine din Europa! Care este prețul cerut de fermieri?

Producătorii din România au cele mai ieftine roșii din UE. Totuși, producția este mai mică decât consumul și importul din țări în care prețul mediu este de peste 40% mai mare decât în țara noastră, conform informațiilor transmise de agrointel.ro

În acest context, datele actualizate la 1 septembrie de Comisia Europeană arată că prețul mediu al kilogramului de roșii rotunde, ambalate, la poarta fermelor din România a fost în luna august de 0,49 euro, cel mai mic preț din Europa.

Același lucru s-a întâmplat și în iunie

Același lucru s-a întâmplat și în iunie, când prețul mediu a fost ceva mai mare, de 0,46 euro kilogramul, după o scădere bruscă față de luna anterioară când fermierii vindeau kilogramul cu 0,68 de euro.

Totodată, anul trecut în luna august fermierii locali și-au ieftinit marfa, ajungând la cele mai mici prețuri din UE, respectiv 0,54 de euro kilogramul.

Comparativ, fermierii din Cehia vând în medie kilogramul de roșii cu 1,72 euro kilogramul, în Franța prețul este de 1,57 euro kilogramul, în Ungaria este 0,76 euro iar în Spania este 0,7 euro. Prețul mediu la nivelul UE este de 1,02 euro kilogramul.

Roșiile reprezintă produsul cu cel mai scăzut grad de asigurare a autosuficienței

Statisticile arată faptul că roșiile reprezintă produsul cu cel mai scăzut grad de asigurare a autosuficienței, în anul 2018 acesta fiind de 73%, doar dacă ne referim la cele pentru a fi consumate proaspete. Mai mult, în 2019, dintr-un necesar de consum estimat la peste 803 mii de tone, s-au produs local doar 689,4 mii de tone, adică 85,8%.

Datele din anul 2020, România este al optulea mare importator de tomate din UE, cu excepția Marii Britanii, cu o cantitate de 90,7 mii de tone în valoare de 112,7 mii de dolari. Față de 2019, importurile de tomate au fost cu 6% mai mari în valoare.

Sursă foto: Dreamstime