„Nu mai avem nimic anul acesta. Totul a dispărut”, spune, mâhnit, Wang Yuetang, ai cărui pași se scufundă în noroiul din ceea ce a fost odată ferma sa înfloritoare de porumb și arahide. Ca și alți fermieri, și el a rămas fără recolta de vară din cauza inundațiilor, iar la sfârșitul lunii octombrie, pământul era încă prea umed pentru a planta grâul de iarnă. În alte ferme din apropiere, fasolea și varza au putrezit, iar din porumb nu a mai rămas aproape nimic, scrie apnews.com.

Cel mai grav dezastru din ultimii 40 de ani

Aceste inundații sunt cel mai grav dezastru din ultimii 40 de ani, dar și o previzualizare a unor condiții meteo extreme cu care se va confrunta China, pe măsură ce planeta se încălzește iar modelele meteorologice de care depind cultivatorii sunt din ce în ce mai destabilizate.

China, cel mai mare contributor al planetei la schimbările climatice

China, cea mai populată țară din lume, cu 1,4 miliarde de oameni, este acum cel mai mare contributor al planetei la schimbările climatice, responsabilă pentru aproximativ 28% din emisiile de dioxid de carbon, deși Statele Unite sunt cel mai mare poluator din istorie.

Nu mai e timp!

În vreme ce liderii mondiali s-au reunit la summit-ul climatic din Scoția, China este criticată că nu a stabilit un calendar mai ambițios pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili. Președintele Xi Jinping, care nu a părăsit China de la începutul pandemiei și nu a venit nici la summit, dar a trimis un negociator, a declarat că emisiile de carbon ale țării se vor stabili înainte de 2030. Criticii spun că nu mai e timp.

Creșterea nivelului mării amenință marile orașe de coastă – Shanghai, Guangzhou și Hong Kong

Proiecțiile guvernului chinez descriu o viziune alarmantă asupra viitorului: creșterea nivelului mării amenință marile orașe de coastă, inclusiv Shanghai, Guangzhou și Hong Kong. În plus, topirea ghețarilor și a permafrostului pune în pericol aprovizionarea cu apă în vestul Chinei și marile proiecte de infrastructură.

1,2 milioane de hectare de teren agricol au fost inundate

Oamenii de știință din China anticipează, de asemenea, o înmulțire a secetelor, valurilor de căldură și a precipitațiilor extreme în toată China, care ar putea amenința recoltele și barajele. Din păcate, oamenii obișnuiți din China duc deja povara schimbărilor climatice. Deși sunt cei care au contribuit cel mai puțin la încălzirea planetei și au cele mai puține resurse de adaptare, ei sunt cei mai loviți.

În provincia Henan economia depinde de porumb, grâu și legume, iar alte regiuni ale Chinei depind de Henan pentru hrană. Guvernul local a informat că aproape 1,2 milioane de hectare de teren agricol au fost inundate, pagubele ridicându-se la suma de 18 miliarde de dolari.