Președintele SUA a tras un semnal de alarmă cu privire la planurile lui Vladimir Putin. Joe Biden susține că președintele rus „nu se va mulțumi cu Ucraina”, în cazul în care va ieși victorios.

Biden:Vladimir Putin nu se va mulțumi cu Ucraina

Biden a încercat să convingă Congresul să aprobe un buget suplimentar, pentru a sprijini militar Kievul. Totuși, nu a reușit, iar democrații și republicanii continuă negocierile.

Dacă nu vor ajunge la un numitor comun, ultima tranșă de asistență militară pentru Ucraina, anunțată miercuri seară, ar putea fi ultima. Aceasta are o valoare de 175 de milioane de dolari.

Pentru a vota bugetul de asistenţă militară, republicanii cer o înăsprire semnificativă a politicii migratorii. Cererea lor a venit în contextul crizei de la frontiera cu Mexicul.

„Această chestiune nu mai rabdă amânare.Congresul american trebuie să adopte o finanțare suplimentară pentru Ucraina înainte de vacanța de sărbători! Nu vă faceţi iluzii, istoria îi va judeca aspru pe cei care întorc spatele cauzei libertăţii. Nu-l putem lăsa pe Puţin să câştige! Repet, nu putem permite aşa ceva!Partizanatele meschine şi disputele politice nu pot sta în calea responsabilităţii noastre de națiune-far a lumii! Lumea întreagă sta la propriu cu ochii pe noi. Ce vor face Statele Unite? Dacă noi nu mai sprijinim Ucraina, ce credeţi că va face restul lumii?”, a spus Joe Biden.

Astfel, președintele american a mai susținut că Vladimir Putin nu se va opri dacă reușește să cucerească Ucraina.

„Dacă Putin cucerește Ucraina, nu se va opri acolo. Dacă va continua și va ataca un aliat din NATO, atunci vom fi într-o situație pe care nu o dorim și pe care nu o avem astăzi: trupe americane luptând împotriva armatei ruse. Să depăşim acest impas! Noi suntem motivul pentru care Putin nu a călcat în picioare Ucraina şi nu a trecut mai departe”, a completat Biden.

La rândul ei, publicaţia americană The Wall Street Journal a amintit de avertismentul lui Serghei Lavrov, şeful dipomației ruse.

„Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a spus Lavrov.

Ministrul britanic de Externe a lansat un avertisment similar

Un avertisment similar a venit și din partea ministrului britanic de Externe, David Cameron. Acesta a susținut că Putin „se va întoarce pentru mai mult” dacă nu este oprit. Totodată, a spus și că lumea ar trebui să se concentreze pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în ciuda conflictului din Orientul Mijlociu.

„Știm că, dacă nu-l oprim pe Putin aici, se va întoarce pentru mai mult, iar dușmanii Americii se vor bucura pe margine”, a susținut Cameron.

Totodată, el nu a fost de acord cu faptul că SUA vor fi privite ca un aliat „mai puțin de încredere” dacă Congresul nu votează pentru un pachet de securitate de mai multe miliarde de dolari care să includă sprijin pentru Ucraina. Ministrul a subliniat apoi că Kievul „are nevoie” de acești bani, însă această problemă este „complicată de politică”.