Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narişkin, a lansat un avertisment pentru SUA în ziua de joi, 7 decembrie. Acesta susține că sprijinul oferit pentru Ucraina va transforma conflictul într-un „al doilea Vietnam”. El susține că acest lucru va prezenta o problemă pentru americani în anii următori.

Rusia a lansat un nou avertisment cu privire la Ucraina

Oficialul rus a aminti de faptul că Occidentul a oferit Ucrainei ajutoare și arme în valoare de peste 246 de miliarde de dolari. Chiar și așa, susține el, contraofensiva ucraineană a eșuat.

Șeful SVR a susținut apoi că Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean.

„Ucraina se va transforma într-o ‘gaură neagră’ care va absorbi din ce în ce mai multe resurse și oameni. În cele din urmă, SUA riscă să-și creeze un al doilea Vietnam și orice nouă administrație americană va trebui să încerce să se ocupe de asta”, a scris Serghei Narişkin, conform Reuters.

Oficialul rus este de părere că 2024 se va caracteriza printr-o creștere a turbulențelor. Acest lucru va fi cauzat de lupta tot mai intensă dintre Occident și noi centre de putere, scrie el.

Narişkin este de părere că Occidentul vrea să-și mențină dominația, inclusiv prin „destabilizarea situației în regiuni cheie ale planetei”.

„Este evident că anul care vine va fi marcat pe scena mondială de o intensificare suplimentară a confruntării dintre cele două principii geopolitice evidențiate mai sus: cel anglo-saxon, sau insula, ‘împarte și cucerește’, și continentalul direct antagonist ‘uniți-vă și conduceți’.

Manifestările acestei confruntări aprige de anul viitor vor fi observate în toate, chiar și în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii: de la cel mai semnificativ spațiu post-sovietic pentru noi, până în America de Sud și Oceanul Pacific”, a conchis şeful SVR.

Joe Biden a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina

Înaintea acestui anunț, Joe Biden a exclus în mod repetat trimiterea de trupe americane în Ucraina. În opinia lui, o confruntare directă între NATO și Rusia ar putea declanșa al treilea război mondial.

Totodată, Biden a pledat în faţa republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina. În opinia lui, Rusia nu se va oprit în Ucraina, în cazul în care câștigă.

Amintim că SUA au sprijinit Vietnamul de Sud împotriva Vietnamului de Nord comunist, în timpul războiului din Vietnam. Partea nordică era susținută de China și Uniunea Sovietică.

SUA s-au retras în cele din urmă, iar doi ani mai târziu, în 1975, Vietnamul de Sud a fost învins. SUA au pierdut peste 58.000 de soldați în războiul respectiv.