Generalul James McConville a salutat, alături de omologii săi francezi și britanici, ceea ce Aliaţii din 1944 „au făcut împreună pentru a reda libertatea popoarelor Europei. Ne aflăm într-o situaţie foarte asemănătoare cu atacul fără motiv asupra Ucrainei. Asta ne reaminteşte că libertatea nu este gratuită”.

Cei trei militari s-au întâlnit în orașul La Bayeux din Franța, în ajunul comemorărilor debarcării aliate din 6 iunie 1944 pe coasta Normandiei controlată de Germania nazistă.

Ce trebuie să învățăm din războiul din Ucraina

Generalul britanic Sir Patrick Sanders a spus în cadrul conferinței comune că războiul din Ucraina este o „întoarcere a istoriei şi a confruntărilor periculoase între marile puteri”, adăugând că armata britanică a „antrenat 10.000 (soldaţi ucraineni) din iunie 2022 şi că speră să formeze 25.000 până la 30.000 în acest an”.

Acesta a mai afirmat că „soldaţii ucraineni sunt extraordinar de impresionanţi, cel mai tânăr are 18 ani, cel mai în vârstă 65 de ani, nu se odihnesc, nu se opresc niciodată, sunt foarte implicaţi în a-i respinge pe ruşi afară din ţara lor”.

În privința lecțiilor conflictului ucrainean pentru armatele respective, generalul francez Pierre Schill s-a arătat „prudent, ceea ce vedem din acest conflict este o naraţiune, mesaje sunt trimise inamicului, dar mai sunt multe de învăţat”, a declarat el, în contextul în care tot mai mulți observatori întreabă de mult așteptata contraofensivă ucraineană.

„Ceea ce este sigur este că aceasta demonstrează importanţa capitală a iniţiativei, a voinţei de a lupta, de a-ţi apăra naţiunea, a încrederii în lanţul de comandă”, a declarat generalul Schill pentru AFP, „precum şi a sistemelor de comandă ca sistemele de sateliţi LEO (cu orbită joasă) pentru a asigura transparenţa câmpului de luptă şi a avea capacitatea de a lovi inamicul şi de a te proteja”.

Barajul Kahovka, folosit de către ruși drept armă ecologică

Între timp, războiul din Ucraina continuă. Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Șevrdenko, susține că barajul Kahovka a fost folosit de către ruși pe post de armă ecologică.

”Ceea ce încercăm să facem acum este să evacuăm oamenii cât mai rapid posibil”, spune ea, subliniind că în zona inundabilă se află 80 de localități.

În timp ce Ucraina acuză Federația Rusă de genocid, țara condusă de Vladimir Putin neagă informațiile și dă vina pe Ucraina. Kremlinul spune că Ucraina a sabotat intenționat Barajul Kahovka, care furnizează apă celei mai mari părţi a sud-estului Ucrainei, inclusiv centralei nucleare Zaporojie şi peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

”Suntem absolut siguri că nu este vorba despre o o avarie structurală. Suntem absolut siguri că partea rusă a făcut asta. Şi este un dezastru mare cauzat de om”, mai spune aceasta.