Incendiu puternic în Grecia. Temperaturile ridicate fac ravagii

Presa elenă vine cu vești proste. În cursul zilei de vineri, zona Agios Fanourios de pe coasta nordică a insulei Samos a fost grav afectată de un incendiu.

Cu toate că incendiul a izbucnit joi la prânz, echipele de intervenție ajutate de elicoptere și avioane speciale nu au reușit să stingă flăcările.

Zeci de incendii

Vinovate pentru acest incendiu ar fi temperaturile ridicate. Acestea au provocat mai multe incendii în Grecia. În numeroase zone, incendiile au fost întețite de rafale puternice de vânt.

Departamentul elen de pompieri a postat pe contul oficial de Twitter un mesaj în care precizează că în ultimele 24 de ore au fost raportate, în total, 51 de incendii de pădure și de vegetație.

Având în vedere contextul dat, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment de călătorie în mai multe regiuni din Grecia. Țara se confruntă cu un val de caniculă și cu un risc ridicat de incendii.

„Regiunile cele mai afectate vor fi pe continent, inclusiv în regiunea Attica și în capitala Atena, cele mai ridicate temperaturi atingând 38°… 40° C. În insule și în zonele de pe malul mării, temperaturile vor fi cu 3… 5 grade mai scăzute”, au transmis reprezentanții MAE.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie elen a emis o prognoză meteorologică cu privire la temperaturile ridicate, de până la 40 de grade Celsius, pentru următoarele zile. Se estimează că valul de căldură va dura până vineri, 16 iulie 2021, fiind provocat de masele de aer cald provenit din zona Africii de Nord.

De asemenea, riscul de incendii rămâne în continuare ridicat (categoria 4 din 5), pentru următoarele regiuni: Attica, Grecia Centrală (insula Evia), Marea Egee de Nord (insulele Chios, Samos, Ikaria), Creta.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României în Grecia +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Sursă foto: Dreamstime