Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, salută adoptarea, marţi, în cadrul celei de a 32-a reuniuni a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), a Declaraţiei privind rolul şi utilizarea tehnologiei în sprijinul guvernanţei democratice.

“Declaraţia Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor privind rolul şi utilizarea tehnologiei în sprijinul guvernanţei democratice reflectă una dintre priorităţile asumate de România la conducerea acestui for, respectiv evidenţierea relaţiei dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei”, transmite şeful diplomaţiei române.

Conform sursei citate, Declaraţia exprimă angajamentul comun al statelor de a combate utilizarea tehnologiei şi a mijloacelor digitale în moduri care subminează încrederea în procesele democratice şi încalcă drepturile omului, în special în contextul generat de pandemia de COVID-19, prin, inter alia, colaborarea pentru folosirea acestor mijloace şi a noilor tehnologii în vederea consolidării şi creşterii transparenţei sistemelor de guvernare democratică, precum şi a accesului cetăţenilor la tehnologie şi informaţie corectă.

Totodată, Declaraţia subliniază importanţa colaborării între actorii guvernamentali, societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic pentru atingerea acestor obiective, scrie Agerpres.

La cea de a 32-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, deschisă luni de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au participat, timp de două zile, reprezentanţi ai celor 29 de state ale Consiliului Guvernator, forul de conducere al Comunităţii Democraţiilor.

România exercită preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada 2019 – 2021.

Ce reprezintă Comunitatea Democraţiilor?

Comunitatea Democraţiilor, înfiinţată în anul 2000 prin aderarea a 106 state la Declaraţia de la Varşovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere şi schimb de experienţă pe tema democraţiei la nivel global.

Consiliul Guvernator, din care fac parte 29 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunităţii Democraţiilor, care se reuneşte, de regulă, de două ori pe an. România a găzduit cea de-a 31-a reuniune a Consiliului Guvernator al CoD, la Bucureşti, la 13 februarie 2020.

Cea de-a zecea reuniune ministerială a CoD era prevăzută să se desfăşoare pe 25 şi 26 iunie la Bucureşti, însă a fost reprogramată din cauza pandemiei de COVID-19.