Ludovic Orban riscă să fie exclus din PNL? Cîțu: Este inadmisibil să faci vreun demers

Totodată, Florin Cîțu a spus că „doar PSD face asta” iar USR „a copiat” această metodă.

„Aici nu este vorba despre domnul Orban, este vorba despre membri PNL, este vorba despre paralamentarii PNL care sunt acolo pentru că au fost votați pe listele PNL. Din punctul meu de vedere este inadmisibil să faci vreun demers, oricare ar fi el, pentru a-ți da jos propriul guvern. Doar PSD face asta și văd că și USR a copiat această metodă”, a declarat premierul.

De asemenea, Cîțu a fost întrebat și dacă este posibil ca Ludovic Orban să fie schimbat din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Potrivit răspunsului oferit de premier, nu s-a discutat așa ceva.

Va scăpa Florin Cîțu de moțiunea de cenzură?

Amintim că PNL a anunțat deja că nu recunoaște documentul trimis de Ludovic Orban la Guvern. Liberalii intenționează să conteste moțiunea de cenzură la CCR, fapt ce ar atrage o amânare de cel puțin o săptămână.

În plus, fostul președinte CCR Augustin Zegrean a explicat marți că moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR ar putea să nu mai niciodată dezbătută și votată.

Augustin Zegrean a spus că deși ”CCR spune de mulți ani că o motiune de cenzură depusă trebuie dezbatuta”, totuși procedurile parlamentare prevăd cine anume trebuie să convoace ședințe comune a senatorilor și deputaților în care să se citească, dezbată și voteze moțiunea.

Dacă nu are cine să convoace ședințele reunite de plen, cum a fost cazul la moțiunea de cenzură USR PLUS și AUR pentru că PNL și PSD au boicotat întâlnirile conducerii Parlamentului, Constituția nu prevede nicio soluție.

Cu alte cuvinte, PNL și PSD pot bloca moțiunea de cenzură pe termen nelimitat, prin neparticiparea la BPR-uri.

„Nu exista niciun fel de constrângere, niciun fel de sancțiune (dacă PNL și PSD absentează și moțiunea nu se poate dezbate și vota, n.red), nimeni nu s-a gândit când s-a scris Constituția că se va ajunge în asemenea situații. Nu poți să sancționezi aleși ai poporului, poporul îi sancționează pe aleși. Dar poporul uită, asta e problema”, a adăugat fostul președinte CCR.

Sursa foto: Facebook PNL Bihor