Chiar înainte de a susţine o conferinţă de presă, Stoianoglo a fost reţinut marţi seara în clădirea Procuraturii Generale.

Procurorul a ieșit din clădire înconjurat de mascați

El a fost filmat ieşind din sediul procuraturii în jurul orei 21:00, flancat de mascaţi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), precum şi de către procurorul care a declanşat urmărirea penală împotriva sa.

Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi declaraţii mincinoase făcute în faţa organelor competente, potrivit procurorului de caz Victor Furtună.

Stoianoglo şi adjuncţii săi au fost suspendaţi din funcţie

Înaintea plecării la Moscova, Igor Dodon a declarat că reţinerea acestuia reprezintă o „greşeală politică fatală” a actualei guvernări. Arestarea procurorului general „fără temeiuri clare, cu mascaţi, în grabă, noaptea, de frica a ceea ce cunoaşte el şi din neputinţa de a merge pe căi legale pentru demiterea lui – toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare”, a spus liderul socialiştilor moldoveni, citat de Deschide.md.

„Toţi politicienii vor avea încă multe de spus despre ce s-a întâmplat azi. Astăzi este începutul sfârşitului pentru acest regim…”, a spus Dodon, care nu a exclus ca şi împotriva sa să fie deschise dosare penale „la comanda” actualei guvernări.

Stoianoglo acuzat că nu a declanșat urmărirea penală împotriva lui Dodon

Procurorului i s-a reproşat în mai multe rânduri că nu a declanşat urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon în cazul „kuliokului” (pungă de plastic) primit de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc cu bani pentru Partidul Socialist, despre care există probe că ar fi finanţat şi de Moscova – conform media moldovene – atacase la începutul acestei săptămâni organizaţiile neguvernamentale locale şi în special pe ambasadorii SUA şi UE la Chişinău pentru un presupus amestec în afacerile interne ale republicii.

„Pentru nimeni nu e ceva nou că unii procurori şi judecători se duceau la ambasadorul SUA sau la ambasadorul UE acasă pentru a se consulta. Eu am spus încă în octombrie 2020 că unii ambasadori UE s-au transformat în membri ai PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ – n.r.) şi convingeau partidele de dreapta să nu înainteze candidaţi la prezidenţialele (de anul trecut – n.r.). Ei nici nu se ascundeau. Pe lângă acest instrument, mai erau şi ONG-urile. Banii vin de la UE, dar sunt daţi la ONG”, a declarat Dodon, citat de Ziarul Naţional.

Igor Dodon a amenințat cu proteste

Igor Dodon a ameninţat cu proteste împotriva guvernării PAS.

„Eu sunt sigur ca vor începe protestele în timpul apropiat. Nu de aceea că noi le vom porni, dar lumea o să iasă în stradă. Putem să ne permitem să scoatem zeci de mii de oameni în piaţă”, a afirmat fostul preşedinte socialist.

Acesta consideră că Maia Sandu ar vrea un procuror general care să-i îndeplinească comenzile.

„Vă spun cu ce o să se termine totul. Ei le iartă celor de la PAS totul. Scopul lor este simplu. Lor le trebuie acolo încă un verişor sau verişoară, care să deschidă dosare celor din opoziţie”, a afirmat Igor Dodon, acuzând actuala guvernare de nepotism.

În privința atacurile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, la adresa partenerilor de dezvoltare şi a organizaţiilor societăţii civile, Fundaţia Soros Moldova a calificat într-o declaraţie, citată de IPN, că acestea distrag atenţia publică de la adevăratele probleme ce ar trebui să fie pe ordinea de zi.

„Mai mult, discursul procurorului general nu face faţă nici Procuraturii, nici procurorilor integri din sistem, căci trezeşte nedumerire privind adevăratele priorităţi ale Procuraturii Generale: investigarea marii corupţii sau crearea de agende false cu teorii conspiraţioniste şi vendete personale”, se menţionează în acelaşi text.