Procuratura Generală din Republica Moldova anunță că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat miercuri, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităților competente din Turcia extrădarea fostului lider al Partidului Democrat.

Potrivit site-ului zdg.md, solicitarea vine în contexul în care Republica Moldova a primit informațiile potrivit cărora acesta a intrat pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie.

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, se anunță într-un comunicat al PG.

De ce va fi judecat

Autoritățile din Republica Moldova vor să-l judece pe Vladimir Plahotniuc pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari. În luna iunie, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Amercii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA, notează evz.ro.

Acesta a părăsit orașul din Miami la sfârșitul lunii august

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare (în lipsă), ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august.

Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Interpolul a refuzat să îl dea în căutare internațională

Autoritățile moldovene au apelat la ajutorul Interpolului dat instituția a refuzat să-l dea în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației.

Procuratura Generală de la Chișinău a anunțat, la momentul respectiv, în luna iulie, ă va continua să administreze probe și că va veni cu argumente suplimentare la fiecare refuz al partenerilor, pentru a-i convinge că Vladimir Plahotniuc este unul dintre beneficiarii „furtului miliardului”.