Kremlinul a îndemnat marţi Turcia să se abţină de a ‘turna gaz pe foc’ în situaţia şi aşa incandescentă din Nagorno-Karabah şi să acţioneze în favoarea păcii în enclavă, unde confruntări sângeroase reizbucnite între separatiştii armeni şi armata azeră s-au soldat cu aproape 100 de morţi de duminică până în prezent, conform unui bilanţ AFP,

Surse independente susţin însă că numărul pierderilor umane, inclusiv civili, ar fi mai mare de ambele părţi.

Susţinerea Turciei pentru Azerbaidjan

‘Chemăm toate ţările, mai ales ţările noastre partenere, cum ar fi Turcia, să facă tot posibilul pentru a se ajunge la o încetare a focului şi la o reglementare paşnică a conflictului’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De la începutul confruntărilor, duminică, în această enclavă separatistă azeră, populată de o majoritate de etnici armeni, Turcia, aliată a Azerbaidjanului, şi-a exprimat public susţinerea pentru Baku, care încearcă să preia controlul cu forţa asupra Nagorno-Karabah.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni Armeniei – care sprijină enclava din punct de vedere politic, economic şi militar – să pună capăt ‘ocupaţiei în Nagorno-Karabah’ şi a promis că Ankara va rămâne ‘alături’ de Baku ‘prin toate mijloacele’.

”Declarații care toarnă gaz pe foc”

‘Tot soiul de declaraţii despre un sprijin sau oarece activitate militară nu fac decât să toarne gaz pe foc’, a apreciat Peskov.

Rusia este ‘categoric împotriva acestui lucru’, a subliniat el, reiterând apelul Moscovei ‘la încetarea luptelor cât mai repede posibil’.

Între timp, guvernul turc şi-a reiterat marţi sprijinul pentru Azerbaidjan ‘atât pe teren, cât şi la masa negocierilor’ în confruntarea cu Armenia în privinţa regiunii separatiste Nagorno Karabah, a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de agenţia de presă EFE.

‘Susţinem Azerbaidjanul deopotrivă pe teren şi la masa negocierilor. Vrem rezolvarea completă a acestei probleme’, a declarat Cavusoglu pentru media turce, după o întâlnire cu ambasadorul azer la Ankara, Hazer Ibrahim.

Mercenari din Siria

Şeful diplomaţiei turce nu a oferit detalii despre sprijinul acordat pe teren de către Turcia Azerbaidjanului, reiterând că problema nu va fi în totalitate rezolvată până când ‘Armenia nu se va retrage complet de pe teritoriul azer (enclavă)’.

După ce Erdogan şi-a exprimat luni sprijinul pentru Azerbaidjan, un val de speculaţii a apărut în spaţiul public în conformitate cu care Turcia ar fi trimis arme, militari şi chiar mercenari în Azerbaidjan pentru a susţine ofensiva azeră împotriva Nagorno-Karabah. Ankara nici nu le-a dezminţit, nici nu le-a confirmat, potrivit EFE.

Ambasadorul Armeniei în Rusia, Vardan Toganian, a declarat luni că Turcia ar fi trimis aproximativ 4.000 de mercenari din Siria în Azerbaidjan, au relatat agenţiile ruse de presă.

Totuşi, ministrul de externe azer, Jeyhun Bayramov, a negat vreun amestec al Turciei în conflictul din Caucazul de Sud şi a declarat că cea mai mare parte a armamentului folosit de către forţele azere este de fabricaţie rusească.

Riscul unei destabilizări grave a regiunii

Întrebat marţi despre eventuala trimitere de mercenari din Siria de către Turcia în Azerbaidjan, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a evitat un răspuns direct, limitându-se să spună:

‘Noi urmărim cu atenţie situaţia şi analizăm toate ştirile care apar’. ‘Utilizăm aceste informaţii pentru a ne forma poziţia viitoare şi pentru a determina următorii paşi de făcut împreună cu partenerii noştri din grupul OSCE’ (de la Minsk), a spus Peskov, citat de Interfax.

Nagorno-Karabah – regiune separatistă azeră, locuită de o majoritate de etnici armeni – nu se află sub jurisdicţia Baku după războiul de la începutul anilor 1990, soldat cu circa 30.000 de morţi.

Un război deschis între cele două ţări provoacă temeri privind riscul unei destabilizări grave a regiunii, în special dacă Turcia şi Rusia, care au interese divergente în Caucazul de Sud, ar interveni în conflict, comentează AFP.