„Dle Macron, n-ați terminat să aveți necazuri cu mine”. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a avertizat sâmbătă, 12 septembrie, pe omologul lui francez, Emmanuel Macron, în timp ce tensiunea dintre cele două țări crește în legătură cu situația din Mediterana de Est,  notează Le Monde. 

„Nu căutați gâlceavă poporului turc, nu căutați gâlceavă Turciei”, a lansat dl Erdogan într-un discurs televizat, la Istanbul, cu referire la severele critici emise de președintele francez față de Ankara în cadrul conflictului dintre Turcia și Grecia referitor la prospecțiunile petroliere din Mediterana.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă despre care Atena consideră că ține de suveranitatea ei. În ultimele săptămâni, cele două țări și-au arătat mușchii prin declarații marțiale, manevre militare și trimiterea de nave în zonă. Franța și-a arătat limpede sprijinul pentru Grecia, desfășurând nave de război și avioane de luptă în regiune, o inițiativă viu criticată de președintele turc.

 ”Comportamente inadmisibile”

Emmanuel Macron și cei șase omologi ai săi din sudul Uniunii Europene (UE) au îndemnat joi Turcia să înceteze politica de „confruntare” în Mediterana de Est și l-au amenințat cu sancțiuni europene dacă Ankara continuă să conteste drepturile de a face explorări de gaze ale Greciei și Cipruluui în zonă. Dl Macron a mai estimat că guvernul turc „are astăzi comportamente inadmisibile” și trebuie „să-și clarifice intențiile”.

Drept răspuns, dl Erdogan a îndemnat sâmbătă Grecia „să stea deoparte” de acțiuni eronate susținute de țări ca Franța. Președintele tuc l-a mai acuzat pe dl Macron că „nu are cunoștințe de istorie” și a estimat că Franța ”nu poate să dea lecții de omenie” Turciei din cauza trecutului său colonial în Algeria și a rolului său în genocidul comis în 1994 în Rwanda.

Prim-ministrul grec acuză Turcia că „pune în pericol” securitatea regională

La rândul lui, prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat sâmbătă un „important” program de achiziții de arme și o reorganizare a forțelor armate ale țării. El a precizat că Grecia va achiziţiona 18 avioane de vânătoare Rafale, de fabricație franceză, ca și fregate și elicoptere, va recruta 15.000 de soldați în plus și va finanța mai mult industria sa de apărare.

„A venit vremea să ne întărim forțele armate (…). Este vorba de un program important care va forma un scut național”, a declarat prim-ministrul într-un discurs rostit la Salonic, în timpul căruia a acuzat Turcia că „pune în pericol” securitatea regională.