Probleme mari pentru fostul şef de stat, Igor Dodon. Acesta este vânat de către procurorii anticorupție din Republica Moldova.

Investigaţie împotriva lui Igor Dodon

Oamenii legii au demarat o nouă investigație penală pe numele fostului președinte, Igor Dodon, dar și a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Acuzaţiile sunt extrem de grave. Cei doi ar fi pus la cale o schemă frauduloasă din 2008 prin care se importa energie electrică din Ucraina.

Procurorii și-au retras deja ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul, în cadrul unui proces de a avut loc Judecătoria sectorului Ciocana din Chișinău. În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianîi, acum s-au găsit legături ce îl implică și pe oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.

Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc. Dosarul e la Procuratura Generală. Zilele următoare, voi prezenta detalii”, a precizat expertul în energie și fost consilier prezidențial, Sergiu Tofilat, conform anticorupţie.md.

Procuratura Generală încă nu a confirmat această informație. În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

Sergiu Tofilat și Victor Parlicov au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experți, procurorii au deschis o cauză penală.

Prim-vicepremierul Igor Dodon anunța în 2008 un nou „succes remarcabil” în privința prețului de import pentru energia electrică, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Majorarea de preț s-ar fi făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane influente din Moldova și Ucraina.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă.