Vlad Plahotniuc, oligarhul moldovean care a dominat politica Republicii Moldova până în 2019, a fost reținut pe teritoriul Greciei. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, alături de el a fost arestat și Constantin Țuțu, fost sportiv și bodyguard apropiat. Vitalie Cojocaru documentează parcursul fulminant al lui Plahotniuc, de la influența absolută din culisele puterii până la căderea bruscă și dispariția sa misterioasă.
Un oligarh cu influență extinsă. Începuturile lui Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai puternici și controversați oligarhi din Republica Moldova. Povestea sa a început într-o perioadă complicată, copilăria sa fiind marcată de dificultăți.
El a crescut în mare parte sub supravegherea bunicilor. A urmat școala și facultatea în fosta Uniune Sovietică, obținând o diplomă de inginer în Tehnologia Alimentară exact înainte de prăbușirea URSS.
Ulterior, a intrat în lumea afacerilor și a devenit un personaj central pe scena economică și politică a Moldovei.
Cariera sa a fost însă însoțită constant de acuzații grave, inclusiv presupusul său rol în rețele de proxenetism și compromiterea unor oficiali prin înregistrări intime. Unul dintre cele mai cunoscute episoade este cel în care fostul premier Vlad Filat a fost expus într-o înregistrare care i-a ruinat complet cariera.
„Parcursul său oligarhic este presărat cu acuzații de proxenetism.
Este acuzat, de pildă, că a filmat înalți oficiali, oameni politici locali ori străini în ipostaze intime.
De altfel, toată Republica Moldova l-a văzut pe un fost premier, Vlad Filat, într-o ipostază intimă(nu detaliez), ceea ce i-a năruit cariera, familia, viitorul politic.
Plahotniuc a respins mereu direct ori prin interpuși aceste acuzații. Și-a creat în schimb o imagine de om de afaceri puternic, unul care își atinge scopul. Nemilos, bogat, plin de relații peste tot, Washington, Moscova, București – este imaginea pe care și-a proiectat-o”, scrie Vitalie Cojocari.
Imaginea unui lider autoritar, susținut de rețele internaționale
Vlad Plahotniuc a negat mereu acuzațiile aduse împotriva sa, preferând să-și cultive o imagine de om de afaceri ferm, influent și bine conectat internațional.
A avut poziții de conducere în companii importante, precum Petrom Moldova, și a controlat inclusiv una dintre cele mai relevante bănci moldovene.
În politică, a preluat treptat controlul asupra Partidului Democrat, impunându-se de la început discret, apoi deschis.
Chiar dacă partidul nu a deținut niciodată majoritatea parlamentară, Plahotniuc a reușit să domine viața politică moldoveană. A fost acuzat că a cumpărat loialitatea unor deputați, obținând astfel sprijin legislativ pentru deciziile sale.
Relațiile externe au jucat un rol important în consolidarea sa. A întreținut legături solide atât cu autoritățile din România, cât și cu actori influenți din SUA și Rusia, creând o rețea de sprijin extinsă.
„Plaha a avut poziții de conducere în Petrom Moldova, a deținut și una dintre cele mai importante bănci din Moldova.
Partidul Democrat pe care l-a condus, la început discret, apoi direct, deși nu a avut niciodată majoritatea, a controlat Republica Moldova.
A fost acuzat că a cumpărat deputați care au acceptat să voteze așa cum le indica el.
Relațiile cu autoritățile din România au fost mereu foarte bune și excelente. Chiar Maia Sandu o spunea când era în opoziție”, mai scrie jurnalistul.
Controlul justiției și mecanismele de putere
Controlul pe care Vlad Plahotniuc l-a exercitat asupra sistemului de justiție din Republica Moldova a fost deseori denunțat de opoziție.
Un exemplu des invocat este cel în care președintele Republicii Moldova era suspendat temporar de Curtea Constituțională pentru a permite semnarea unor acte de către președintele Parlamentului – un apropiat al oligarhului.
Tot Curtea Constituțională a fost implicată în anularea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, câștigat în fața lui Ion Ceban, ceea ce a alimentat percepția că instituțiile cheie ale statului erau subordonate direct voinței lui Plahotniuc.
„A reușit să controleze complet justiția, sursa de putere, acuza opoziția în acele vremuri.
Vă dau un exemplu arhicunoscut. Când își dorea să fie semnate anumite ordine de către președintele Republicii Moldova, îl suspenda pentru o oră sau două prin intermediul Curții Constituționale. Cât președintele era suspendat, documentul era semnat de președintele parlamentului, omul lui Plahotniuc.
Tot Curtea Constituțională i-a luat lui Andrei Năstase, unul din liderii opoziției, mandatul de primar al Chișinăului proaspăt câștigat. Atunci Andrei Năstase câștigase în fața lui Ivan Ceban”, scrie Vitalie Cojocari pe Facebook.
Cum s-a prăbușit regimul Plahotniuc
Alegerile parlamentare din februarie 2019 au reprezentat începutul sfârșitului pentru influența lui Vlad Plahotniuc. Deși a obținut 23% din voturi, el a pierdut capacitatea de a controla guvernarea. Blocul ACUM, în care se afla și Maia Sandu, și Partidul Socialiștilor, al lui Igor Dodon, aveau împreună o majoritate.
Tensiunile internaționale au avut un rol decisiv. Se pare că Plahotniuc a reușit performanța rară de a deranja simultan Moscova și Washingtonul.
Într-o mișcare comună rar întâlnită, în iunie 2019, reprezentanți ai SUA, UE și Rusiei au sosit simultan la Chișinău pentru a sprijini formarea unui nou guvern condus de Maia Sandu.
În pofida încercărilor de blocare, inclusiv prin întreruperea curentului în Parlament, noul executiv a fost votat. Curtea Constituțională a încercat să invalideze decizia, generând o criză politică majoră, cu două guverne paralele.
„În Moldova a avut loc ceea ce am numit atunci ”Revoluția Ambasadorilor”.
Iată cronologia evenimentelor din acele vremuri, unde veți vedea și cât de ambiguu a reacționat România.Pe 3 iunie 2019 la Chișinău au sosit în aceeași zi Johannes Hahn – comisar UE, Dmitri Kozak – reprezentant special al lui Putin și Bradley Freden – director în Departamentul de Stat din SUA.
Cei trei au decis soarta Republicii Moldova și ”nășesc” Guvernul Maia Sandu la care este obligat să participe și Igor Dodon.
Pe 8 iunie 2019 în Parlamentul de la Chișinău urma să se voteze Guvernul condus de premierul Maia Sandu, dar… s-a tăiat curentul.
Pe întuneric, Parlamentul votează până la urmă Guvernul Maia Sandu.
Curtea Constituțională, despre care v-am povestit deja, a decis să anuleze votul din Parlament.
Dintr-o dată, Republica Moldova se pomenește cu două guverne.
Premierul Maia Sandu votat în Parlament, care vrea să intre în Guvern și premierul Filip al lui Vlad Plahotniuc, care nu vrea să părăsească Guvernul.
Pe 9 iunie 2019 UE recunoaște Guvernul Maia Sandu.
În aceeași zi Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat se poziționează de partea Guvernului Maia Sandu.
A doua zi, pe 10 iunie, Rusia salută formarea în Republica Moldova a coaliției de Guvernare, adică, Guvernul Maia Sandu”, mai scrie el.
Fuga din țară și anii în ascundere
Criza politică s-a încheiat brusc pe 14 iunie 2019, când Plahotniuc a anunțat că se retrage de la putere. Nu a mai apărut în public și a părăsit Republica Moldova în condiții neclare. Există ipoteze privind fuga sa prin Transnistria sau chiar prin România.
„România decide să ceară dialog între toate forțele politice de la Chișinău. Ba chiar ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, spunea că România nu recunoaște noul Guvern Maia Sandu. A precizat însă că este doar o opinie personală.
Criza se rezolvă pe 14 iunie 2019, când mașina ambasadorul SUA este văzută plecând din sediul partidului lui Plahotniuc. 15 minute, atât a durat întâlnirea cu Plaha.
La scurt timp, Plahotniuc anunță prin gura unui purtător de cuvânt că se retrage de la putere.
Partidul său îl așteaptă la o declarație de presă, dar Plahotniuc nu mai apare. Pur și simplu este intrat în pământ.
La scurt timp aflăm că a fugit din Republica Moldova”, mai sscrie el.
Ulterior, au apărut dovezi despre multiple identități false – printre care un pașaport românesc sub numele „Ulinici” și un pașaport mexican despre care s-a scris că ar fi fost fals.
Dosarele deschise pe numele său au fost inițial clasate, însă autoritățile moldovene au continuat să-l caute, iar SUA l-au inclus pe lista persoanelor indezirabile, înghețându-i activele.
Plahotniuc s-a ascuns o perioadă în Ciprul de Nord, partea controlată de Turcia, iar acum, conform ultimelor informații, a fost localizat și reținut în Grecia. Rămâne de văzut dacă va fi extrădat și judecat pentru faptele care i se impută.