Cea mai mare parte din firmele radiate, în primele cinci luni ale anului în curs, au fost în domeniul comerțului și în cel al construcțiilor, se arată într-o analiză realizată de Sierra Qadrant, care atrage atenția că numărul toatal de radieri e cu 75% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Pentru o analiză privind posibilele cauze ale numărului mare de radieri de firme din economia românească din acest an, Capital a luat legătura cu Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România – AOAR.

”Radierile de firme au explicații multiple, dar trebuie comparate și cu numărul de societăți nou înființate, pentru a avea o privire de ansamblu. Până la urmă și la urmă trebuie să acceptăm că în piață intră și ies firme, e un proces de sanitație.

Nu toate firmele care intră pe piață au un plan de afaceri, nu au un management eficient și atunci este evident că la anumite șocuri provocate de majorarea salariului minim, de creșterea costurilor la combustibili sau altele, ele nu fac față”, a declarat Cristian Pârvan, în exclusivitate pentru Capital.

Marile lanțuri de retail înghit tot

”Avem domeniul comerțului, unde e clar că hypermarketurile și supermarketurile înghit din micul comerț de retail bucăți întregi. Cât privește sectorul construcțiilor, unii au beneficiat de OUG 114, dar nu se știe dacă alții pot face asta, pentru că primăriile nu au primit indicații și reglementări clare cum să modifice valoarea contractelor deja încheiate, ceea ce creează mari probleme. Tot în sectorul construcțiilor a devenit deja notabil că multe fire nici nu se mai duc să liciteze pentru contracte, pentru că nu au oameni cu cine să execute lucrările, lipsa forței de muncă fiind o adevărată problemă”, a mai spus reprezentantul AOAR.

Există totuși optimism

”Trebuie notată declarația ministrului de Finanțe, cum că doar 45.ooo de firme din România asigură 90% din veniturile încasate la buget. Nu luăm cifra de un milion de firme, cât se spune că sunt înregistrate, luăm 4-5 sute de mii, câte depun bilanțul. Rezultă că 10% din firme asigură 90% din încasările la buget, ceea ce spune foarte mult despre activitatea lor”, arată Cristian Pârvan.

”Firmele care au un management bun, au finanțare, au contracte, probabil că totuși nu se află în situația de a dispărea de pe piață. Inclusiv comunicatul INS-ului arată că în prezent există optimism pe piață, în rândul managerilor, care estimează o creștere a volumului de afaceri.

Nu tebuie însă neglijate incertitudinile majore la nivel global, dar și la nivelul Uniunii Europene. Faptul că țări dezvoltate din UE au probleme, când România realizează 76% din comerț cu aceste țări, nu are cum ca aceste probleme să nu se răsfrângă și la noi”, a conchis el.