Retailerul suedez de modă H&M va plăti luna viitoare o primă de 500 de euro celor aproximativ 4.000 de lucrători din magazinele din Spania și Portugalia, a anunțat compania miercuri, după ce rivalul său Inditex a oferit 1.000 de euro vânzătorilor din țara sa de origine.

H&M va oferi angajaților o primă de 500 de euro

Cei mai mari retaileri de modă din lume răspund astfel solicitărilor angajaților lor de a primi salarii mai mari pentru a compensa creșterea prețurilor de consum. Plata unică efectuată de H&M a fost convenită cu două dintre cele mai mari sindicate de muncitori din Spania, UGT și CCOO, aceleași care au ajuns la un acord cu Inditex luna trecută.

„Bonusul H&M este mai mic, dar ajunge la mai mulți lucrători”, a declarat Lucia Trenor, un reprezentant al sindicatului CCOO, adăugând că bonusul Inditex, care va fi plătit în februarie 2023, depinde de numărul de ore pe care le lucrează vânzătorii.

Decizia se aplică în Spania și în țara vecină Portugalia, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al companiei.

Retailerul de modă cu sediul în Suedia va plăti 500 de euro tuturor lucrătorilor săi din magazine care au fost angajați în Spania cel puțin din ianuarie 2022. Compania va plăti 250 de euro celor care au lucrat cel puțin șase luni.

Trenor a declarat că sindicatul său va continua să negocieze pentru a obține salarii mai mari dincolo de bonusul unic.

Sindicatele spaniole au pus presiune pe angajatori pentru majorări salariale

Creșterea prețurilor de consum a împins sindicatele din Spania să facă presiuni asupra angajatorilor, uneori reticenți, pentru majorări salariale. Inflația a dus la greve în mai multe industrii, cum ar fi transportul aerian și comerțul cu amănuntul.

Aproximativ 1.000 de vânzători de la Inditex au intrat în grevă de Black Friday în orașul său de origine din nordul Spaniei și intenționează să iasă din nou în stradă vineri și pe 7 ianuarie.

Spre deosebire de Inditex, ale cărui profituri au continuat să crească în ciuda inflației în acest an, H&M a pierdut ceva teren și a fost primul mare retailer european care a anunțat concedieri de personal în noiembrie.