Din ianuarie 2023, salariul minim din Ungaria va fi de 570 de euro

Guvernul Orban şi angajatorii din sectorul privat au decis să majoreze sala­riul minim cu 16% în 2023 din cauza creșterii in­flaţiei, care ar putea ajunge până la 25% la finalul anului. Astfel că, în 2023, salariul minim va urca până la 232.000 de forinţi (574,46 de euro), în timp ce salariul minim pentru muncitorii calificaţi va creşte cu 14%, ajungând până la 296.400 de forinţi (733,92 de euro).

În prezent, Viktor Orban are în faţa sa cea mai mare pro­vocare economică din întreg mandatul său de 12 ani, confruntându-se cu inflaţia care este pe cale să atingă un vârf de aproximativ 27% în pri­mul trimestru al noului an, dobânzile la cel mai ridicat nivel din Europa Centrală şi economia care încetinește. Totuşi, la fel ca alte state din Europa Centrală, piaţa muncii din Ungaria continuă să reziste în faţa încetinirii economice ce cuprinde o mare parte a Europei, în condiţiile în care o penurie acută de muncitori califi­caţi creşte puterea de negociere a noilor angajaţi.

Vă amintim că majorarea sala­rii­lor de la începutul anului 2022, înain­tea unor alegeri naţionale, a împins creşterea salariilor din sectorul privat la aproape 17% în luna septembrie, agravând astfel presiunile asupra inflaţiei.

VOSZ – Asociația Națională a Antreprenorilor și Angajatorilor  a anunțat deja a­nun­ţat că cele două părţi au convenit să revizuiască acordul salarial dacă inflaţia va fi de 18% în noul an, iar Ungaria va reuşi să evite recesiunea, relatează agenția de presă Reuters.

Potrivit ministrului Dezoltării Eco­no­mice din Ungaria, Guvernul de la Budapesta se aşteaptă ca avansul PIB-ului să co­boare la 1,5% în 2023 de la un nivel estimate la 5% în acest an.

Odată cu majorarea inflației, se majorează și salariile minime din statele din Europa Centrală

În 2023, și salariile minime din Polonia vor fi majorate în mod semnificativ, chiar înaintea unor alegeri parlamentare ce vor avea loc pe fondul unei crize a costurilor de trai, inflația fiind deja din două cifre şi crescând în continuare. De la 1 ianuarie 2023, salariul mi­nim din Polonia va creşte la 3.490 de zloţi (744.45 de euro), iar de la 1 iulie 2023 va crește până la 3.600 de zloţi (767.91 de euro).

„Ca guvern responsabil pentru si­guranţa financiară a polonezilor, re­acţionăm la inflaţia provocată de a­gre­siunea Rusiei împotriva Ucrai­nei”, a declarat Marlena Malag, ministrul Fa­miliei şi Politicii Sociale din Polonia.

De asemenea, ministrul Muncii şi Afac­erilor Sociale din Cehia, Marian Jurecka, a propus recent o majorare a salariului minim egală cu 41% din salariul mediu naţional. Modificarea ar urma să fie implementată în ianuarie 2023, potrivit expats.cz. În prezent, salariul minim din Cehia este de 16.200 de coroane (668.1735 de euro).

Guvernul de la Praga anticipează salarii uşor mai mari, majorarea salariului minim urmând să se ridice la 350 de coroane în noul an, însă sindicatele din Cehia vor o majorare mai mare având în vedere creşterea inflaţiei, însă angajatorii ezită, invocând propriile costuri în creştere.