Mai multe țări au revenit la restricții împotriva COVID. Lista țărilor care au stabilit noi reguli crește de la o zi la alta. Statele care se confruntă cu un număr mare de infectări cer oamenilor, printre altele, să nu părăsească locuințele și insistă pentru vaccinarea masivă a populației. Printre țările cele mai afectate de valul patru de COVID se numără statele aflate chiar în apropierea României. Este cazul Rusiei sau al Bulgariei, unde autoritățile încearcă să impună noi reguli anti-COVID.

Începând cu săptămâna viitoare, mai exact din 25 octombrie, Rusia impune noi măsuri. Autoritățile de la Moscova vor să ceară persoanelor peste 60 de ani să stea în casă, timp de patru luni, până în 25 februarie. Moscova a cerut vaccinarea obligatorie a 80% dintre angajaţii serviciilor publice până în 1 ianuarie 2022. O altă măsurtă vizează firmele, care vor trebui să asigure unui procent de 30% din salariaţi munca de acasă.

Ce se întâmplă chiar la granița cu România

Și în Bulgaria au fost impuse o serie de restricții. Aici, certificatul COVID va deveni obligatoriu pentru accesul în universități, restaurante, magazine mari şi locuri de distracţii. Unitățile care nu pot verifica certificatul COVID vor fi nevoite să se închidă.

Situația este complicată și în Letonia. Aici numărul de infectări a crescut îngrijorător. Din acest motiv, de mâine, lockdown de 4 săptămâni. Între 20:00 și 05:00 dimineața va fi impusă o carantină de noapte. Școlile, magazinele considerate a fi neesențiale, restaurantele şi instituţiile de divertisment vor fi închise între 21 octombrie și 15 noiembrie.

Trebuie spus că în niciuna dintre aceste țări care se confruntă cu un val mare de infectări, situaţia nu este atât de critică ca în România.

Sfatul unui medic celebru pentru România

Medicul Vishnu Chundi, copreşedintele Grupului Anti-Covid Chicago, Membru al Societăţii Medicale de acolo, a explicat pentru Antena 3, ce ar trebui să se întâmple în țara noastră pentru a depăși această perioadă critică.  Întrebat ce sfat are pentru România la momentul actual, în contextul numărului foarte mare de infectări, medicul din Chicago a răspuns: ”Aveți nevoie de un lockdown în momentul în care aveți o astfel de rată de incidență”.

În opinia sa, va fi nevoie de 2-3 săptămâni pentru ca situația să se îmbunătățească după lockdown. El a susținut că este necesară purtarea măștii și continuarea campaniei de vaccinare. Despre refuzul românilor de a se imuniza, cunoscutul medic a apreciat că la mijloc ar fi vorba de o dezinformare pe rețelele sociale.

„Acest vaccin este incredibil de sigur, chiar și pentru femeile însărcinate, pentru oricine. Trebuie să vaccinați pentru binele vostru, pentru familiile voastre, pentru bătrâni”, a mai spus medicul Vishnu Chundi în intervenția din emisiune News Hour with CNN de la Antena 3.