Stare de tensiune maximă. Din cauza răspândirii necontrolate a COVID se iau măsuri extreme. Rusia este în tensiune maximă, motiv pentru care au început deja să fie luate decizii pe care nimeni nu le-ar fi crezut posibile.

O acțiune radicală s-a produs la Moscova. Aici, oamenii în vârstă vor fi obligați să nu părăsească timp de 4 luni locuințele din cauza COVID. Mai exact, autoritățile din Moscova au anunțat marți că vor ordona vârstnicilor să rămână în locuințe timp de patru luni în contextul răspândirii necontrolate a coronavirusului în capitala rusă și a valului pandemic care a devastat întreaga țară în ultimele luni, relatează Reuters.

Moscoviții care au împlinit vârsta de 60 de ani precum și rezidenții ce suferă de boli cronice – cu excepția celor care s-au vaccinat anti-Covid în ultimele 6 luni – vor fi vizați de un ordin strict . Acesta presupune că cei în cauză trebuie să rămână în locuințe, a anunțat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.

„Sunt perfect conștient de cât de inconfortabile sunt actualele restricții dar pur și simplu nu există nicio altă cale de a vă proteja de o boală gravă”, a declarat Sobianin, îndemnându-i pe rezidenți să se vaccineze, potrivit The Moscow Times.

Măsuri crunte luate în Rusia

Primarul capitalei ruse a arătat că 1,14 milioane din cei 3 milioane de locuitori ai Moscovei cu vârsta de peste 60 de ani s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

„Prin urmare, 60% din pacienții Covid internați în prezent în spitale sunt moscoviți cu vârsta de peste 60 de ani. Aproape 80% din pacienții ventilați mecanic sunt vârstnici. În rândul celor care au murit de Covid procentul lor este de 86%”, a precizat Sobianin.

Potrivit acestuia, o altă măsură se va aplica și în cazul angajaților. Astfel, firmele vor fi obligate să își lase cel puțin 30% din angajați să lucreze de acasă pentru aceeași perioadă de 4 luni. Excepție vor face angajații vaccinați, cei care s-au vindecat de COVID-19 și lucrătorii esențiali. Măsurile vor intra în vigoare pe 25 octombrie.

Rusia a raportat marți un nou record de 1.015 decese cauzate de COVID-19 după ce sâmbătă a depășit pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei pragul de 1.000 de morți cauzate de coronavirus în decurs de 24 de ore.