Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi trage un semnal de alarmă în acest context. Potrivit acestuia, persoanele confirmate pozitiv la COVID-19 evită să spună cu cine au mai intrat în contact, iar acest lucru generează probleme pentru persoanele care efectuează anchetele epidemiologice în această perioadă.

Mai exact, numărul persoanelor infectate ar putea fi mult mai mare decât cel raportat, în contextul în care nimeni nu vrea să spună cu câte persoane s-a văzut în ultimele zile.

Totodată, șeful DSP Iași susține că o astfel de atitudine reprezintă o infracțiune care este sancționată de Codul Penal. El a mai menționat că se va realiza o analiză a tuturor cazurilor care par suspecte, iar în acest sens vor fi sesizate organele de anchetă.

Vasile Cepoi susține că dacă persoanele de contact nu sunt carantinate, toate măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus vor fi compromise.

Numărul cazurilor reale nu este încă cunoscut

„O problemă cu care ne confruntăm este că persoanele COVID pozitiv nu vor să spună persoanele de contact. În aceste condiţii, eforturile celor 35 de oameni care lucrează la anchetele epidemiologice sunt ineficiente. Este greu de crezut că peste 4.600 de persoane persoane aflate în izolare au avut contact cu mai puţin de 2.100 de persoane. Am avertizat că a ascunde astfel de informaţii este o infracţiune care este sancţionată de Codul Penal.

Noi vom face o analiză a cazurilor care ni se par suspecte de a ascunde astfel de informaţii şi vom sesiza organele de anchetă pentru a vedea care e situaţia reală. Dacă nu carantinăm persoanele de contact, toată această acţiune de limitare a răspândirii COVID-19 este compromisă”, a declarat dr Vasile Cepoi.

Amintim faptul că, potrivit statisticilor DSP Iaşi, în cursul acestei zile 4.602 persoane se aflau în izolare în judeţ, iar 2.138 în carantină la domiciliu. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 97 de internări de persoane confirmate pozitiv la COVID-19.
În ceea ce privește situația din unitățile sanitare, potrivit sursei citate, în spitalele suport COVID din judeţul Iaşi sunt ocupate 880 de paturi, 117 fiind la terapie intensivă.

Numărul deceselor este și el unul ridicat. Potrivit cifrelor oficiale, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat şi 18 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv. Totodată, GCS a raportat 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 și 423 de decese. Din totalul de 423 de pacienți decedați, 390 erau nevaccinați și 33 vaccinați.